LISSE – De televisiester en topchef Lonny Gerungan heeft een missie;
hij wil de komende jaren een keten aan ‘pop-up restaurants’ opzetten;
eetgelegenheden die slechts korte tijd actief zijn en dan weer stoppen. In dat
kader verzorgt Gerungan de hele maand oktober in de Nachtegaal een zes gangen
diner dansant, inclusief live optredens van bekende Nederlandse artiesten.
Donderdag 18 juli was ‘Lonny’,
zoals hij algemeen bekend staat, al in de Nachtegaal. Hij proefde en selecteerde
persoonlijk de gerechten die in oktober geserveerd worden aan de 2.200 mensen
die ongetwijfeld van zijn kookkunsten willen genieten. En concessies doet Lonny
(57) niet, want zijn gasten krijgen enkel de traditionele Balinese gerechten
voorgeschoteld. ‘Ik wil de Indonesische keuken extra promoten, zodat deze niet
vergeten wordt. Dat dreigt namelijk wel te gebeuren, door een invasie van onder
meer de Thaise keuken en de sushibar.’
Op Bali worden veel gerechten
gelinkt aan traditionele offermaaltijden, die geserveerd werden voor
belangrijke gasten. En ook de gasten van de Nachtegaal mogen deze smaakervaring
beleven; zo wordt onder meer een heel speenvarken op de Balinese manier bereid,
kan genoten worden van verschillende types rijst, kruiden en groenten. Ook
krijgen de eters saté, eieren, kip en een 12 uur gestoofde eend voorgeschoteld.
‘De Balinese gerechten zijn kruidig en soms zoet. In feite is het eten de
apotheek van de Indonesische keuken; dat komt door alle verschillende typen
kruiden die we gebruiken. Al die kruiden als gember en kruidnagels hebben
medicinale kwaliteiten.’ En wie jarig is, krijgt gele rijst op zijn bord: ‘De
kleur van de goden’.
De zes gangen worden iedere
oktoberavond tegelijkertijd aan de gasten voorgeschoteld en tussen het eten
door treden bekende Nederlanders op. De etensgenieters kunnen zich dan ook
verheugen op optredens van rasartiesten, maar ook Lonny zelf is iedere avond
aanwezig en is zelfs van plan om tussen de gerechten door te zingen; al dan
niet samen met zijn gasten. Het wordt voor 65 euro per persoon dan ook een
heerlijk avondje uit.
Lonny is met name bekend geworden
door de televisie; ‘Dat was voor mij een zegen en het heeft mijn leven
verrijkt. Dankzij de televisie en het programma ‘De Rijsttafel’ is mijn leven verrijkt
en heb ik veel meer gezien dan ik ooit gedacht had.’ Zoals het een goed kok
betaamt, vertelt hij niet wat zijn favoriete gerecht is: ‘Eten is als de
kleding die je aantrekt. Net zoals je jezelf iedere ochtend afvraagt wat je
gaat aantrekken, heb ik iedere dag zin om weer wat anders te eten.’
Lonny
verzorgt in oktober twintig avonden lang het zes gangen diner ‘Menu Bali’.
Reserveren kan via: 06 5592 2742.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home