Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2013

Hogere kosten eigen bijdrage leerlingenvervoer

KAAG EN BRAASSEM – De eigen bijdrage voor het leerlingenvervoer stijgt met meer dan 36%. Op dit moment betalen ouders, die hun kinderen naar speciaal onderwijs laten vervoeren 480 euro per jaar. Maar dat bedrag wordt vanaf het schooljaar 2013 – 2014 maar liefst 568 euro. Het daaropvolgende schooljaar gaan de kosten voor de eigen bijdrage zelfs omhoog naar 656 euro per kind. Dit maakte wethouder Antoon Kea vorige week bekend.
Voor het leerlingenvervoer (naar speciaal onderwijs) betalen ouders een eigen bijdrage. De bijdrage is gebaseerd op de kosten van 6 kilometer openbaar vervoer, die de laatste tijd zijn gestegen. Volgens de gemeente komt de verhoging door de aanbesteding van het openbaar vervoer aan Arriva. De provincie draagt namelijk minder bij, waardoor  de gebruiker meer betaalt. Het college heeft ervoor gekozen de extra kosten niet in een keer door te berekenen aan de gebruikers, maar in twee stappen.
Kea stelt  hierover: ‘Het leerlingenvervoer wordt aanzienlijk duurder. De gemeente mag haar eigen bijdrage daarvoor berekenen. We zitten op het maximum van de eigen bijdrage dat toegestaan is. Het rijk laat toe dat je een hogere bijdrage in rekening breng van 480 euro naar 656 euro en we gaan in twee stappen omhoog. ‘ De wethouder voegt hier aan toe: ‘We gaan niet verdienen op de eigen bijdrage. De kosten zijn ook veel hoger geworden. We beseffen dat dit een forse verhoging is voor de mensen die het aangaat. Maar de gemeente hanteert het principe dat we maximale kosten berekenen.’
 
Het zijn overigens niet alleen moeilijk lerende kinderen of kinderen met opvoedingsmoeilijkheden die naar het speciaal onderwijs gaan. Sommige ouders kiezen er ook voor om hun kind naar een school met een bijzondere levensovertuiging te sturen, ondanks dat die school op meer dan 6 kilometer afstand van het huis staat. Ouders van kinderen die bijvoorbeeld gehandicapt, blind of doof zijn hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Op het moment maken binnen Kaag en Braassem 105 kinderen gebruik van dit leerlingenvervoer. De totale kosten voor het leerlingenvervoer zijn voor de gemeente bijna 500.000 euro, oftwel 4.760 euro per kind.