Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2013

Spanning over komst referendumverordening

OEGSTGEEST – Of het in de toekomst mogelijk wordt om een referendum te houden, ligt geheel in handen van Leefbaar Oegstgeest. Fractievoorzitter Simon Vogel van die partij weigerde vorige week te zeggen of zijn partij voor of tegen het PrO-voorstel stemde over het vaststellen van een Referendumverordening. Met die verordening zou het mogelijk zijn om een raadplegend referendum te houden over de vraag of Oegstgeest moet fuseren met Leiden of juist zelfstandig moet blijven en dan moet samenwerken met de buurgemeenten.
Voor de VVD was het klip en klaar. Commissielid Teeuwen liet weten dat zijn partij tegen een referendum is. Volgens deze partij is de gemeenteraad gekozen om besluiten te nemen. En de inwoners mochten al hun mening via de informatieavond en een website, zo vond Teeuwen. ‘We hebben als VVD ook enquetes gehouden bij het winkelend publiek om te vragen wat zij van zaken vinden.’ Commissielid Van Blitterswijk (CDA) stelde echter dat er één goede reden was om wel voor de verordening te stemmen. ‘De verordening wordt in het leven geroepen om een referendum over de bestuurlijke toekomst te houden. Op het moment dat de gemeenteraad over een bestuurlijke fusie zou beslissen, overschrijden we ons mandaat dat we van de kiezer krijgen. Mocht het zover komen dat een gemeenteraad aan gaat sturen op een gemeentelijke herindeling, dan willen we dat onze baas, de kiezer, de mogelijkheid krijgt zich uit te spreken in een referendum.’
Fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) vond dat de informatieavond en website niet te vergelijken waren met een referendum. ‘Het totaal aan reacties vertegenwoordigt ongeveer 1% van de bevolking. Het is van belang om in ieder geval ons als raad de mogelijkheid te bieden om de bevolking over een heel wezenlijk onderwerp te kunnen consulteren. Maar uiteindelijk neemt de gemeenteraad de beslissing.’ Commissielid Hessing (PrO) deed de handreiking om de verordening geldig te laten zijn tot 1 april 2014, zodat een mogelijk referendum alleen kan gaan over de vraag of Oegstgeest moet fuseren met Leiden. ‘Als wij in december zeggen, dat we niet willen fuseren en de bevolking steunt ons daar massaal in bij een referendum, dan staan we ijzersterk bij de toekomstige discussies in de regio.’ Bij de gemeenteraadsvergadering van donderdag 31 oktober zal het definitieve besluit vallen en wordt duidelijk of een referendumverordening met steun van LO er komt.