Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2013

Trots op begroting

OEGSTGEEST – De begroting die het college presenteert heeft is sluitend voor de komende jaren. Wethouder Johanna Haanstra laat weten dat ze dit ‘met enige trots’ doet. Maar de inwoners kunnen hun borst natmaken, want er wordt wel bezuinigd.
Een deel van die bezuinigingen wordt bereikt doordat de ambtenaren nóg weer efficiënter gaan werken. Ook kunnen de mensen vanaf 2015 veel minder gebruik maken van de sociale voorzieningen. Wie hulp nodig heeft met de verzorginig, het huishouden of onwillige kinderen, moet eerst gebruik maken van het eigen netwerk. Pas als het echt niet anders kan, wordt de mogelijkheid bekeken om professionele ondersteuning in te zetten. De gemeente krijgt namelijk minder geld van de Rijksoverheid voor dit soort zaken, dus wordt de ondersteuning beperkt.
De adviescommissies lijken hun langste tijd gehad te hebben. Maar niet omdat ze te kritisch zijn, zo verzekert het college. ‘Via Dorpslab gaan we kijken naar initiatieven uit de samenleving. We gaan niet als overheid zeggen wat het beleid is dat we willen hebben. We willen organisaties steunen om hun initiatieven op te zetten. Het hoofddoel is niet kostenbesparing, maar we willen de goede initiatieven stimuleren.’ Haanstra: ‘Er zijn andere oplossingen om ideeen die bij mensen leven op te halen dan via adviescommissies.’
Op de openbare ruimte wordt 113.000 euro bespaard via aanbestedingstrajecten. De kwaliteitseisen worden minder streng. De kwaliteit van de openbare ruimte moet voldoen aan het waarderingscijfer 6- (nu: 7). De inwoners moeten 4,47% extra betalen aan OZB; het resultaat van een raadsbesluit dat vorig jaar genomen is. Daartegenover staat, dat de afvalstoffenheffing met 0,61% omlaag gaat. De rioolheffing stijgt echter met 1,21%.
Roeffen laat weten, dat een deel van de subsidie voor de muziekschool ingetrokken wordt. Bijvoorbeeld waar het gaat om de privéles voor volwassenen. ‘Op termijn zou dat ook voor de (privéles voor de) jongere kinderen gelden. We willen dat de ouders het zoveel mogelijk zelf gaan bekostigen.’ Ook de sportverenigingen en hun leden ontkomen niet aan de bezuinigingen. De gemeente wil toe naar ‘kostendekkende tarieven’.
Roeffen: ‘Als volwassen mensen de keuze maken om iets te doen in hun vrije tijd, moeten ze het zelf bekostigen. We geven nu indirecte subisdie omdat we de velden ter beschikking stellen voor een lager bedrag dan de kosten. We willen ook hier komen tot kostendekkende tarieven en voeren daarom 25% stijging per jaar van de tarieven in voor de komende vier jaar.’ De Sportraad is kritisch over deze plannen, waarmee de gemeente 10.000 euro aan extra inkomsten per jaar wil binnenhalen. Roeffen: ‘Ik snap hun noodkreet wel. De verenigingen zeggen dat de kantine-inkomsten en sponsorinkomsten teruglopen. En daarnaast gaat de gemeente ook nog de tarieven verhogen. Maar de sportverenigingen hebben tot op heden relatief veel geprofiteerd omdat de velden voor relatief lage bedragen ter beswchikking gesteld zijn.’ Ook de subsidie voor de Brede School De Vogels stopt. ‘Zij hebben een aantal jaar gelden de kans gekregen om zich beter te positioneren in de wijk. Na een aanvankelijk positieve start is er een aantal jaren sprake van stagnaties. Het aantal partners en initiatieven blijft gelijk. We willen stoppen met het zomaar geld geven aan de school.’ Door strengere controle op het hondenbezit hoopt de gemeente 14% meer aan hondenbelasting binnen te halen.