Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2013

Veel meer dan een bruin café

Café De Bonte Koe
LEIDEN – Al 130 jaar is Café De Bonte Koe een begrip in Leiden en omstreken. Eigenaar Frans Bik kan zich de dag nog goed herinneren, toen hij het 35 jaar geleden overnam. ‘Eigenlijk was het bij toeval. Ik verdiende als student bij achter de bar en de toenmalige eigenaar stopte ermee.’ Hij is enorm blij met die beslissing die de rest van zijn leven bepaald heeft. ‘Dit is een heel mooi café en het is elke dag een plezier om hier te zijn en te zorgen dat de mensen het naar hun zin hebben. Dat is waar mijn team en ik ons voor inspannen.’
Café De Bonte Koe is géén restaurant, maar een echt bruin café. Bik heeft een filosofie. Hij legt uit: ‘We zijn een kroeg, dus we zijn heel goed in bier, dat we zelf importeren uit België, Frankrijk en Duitsland. Daarom  hebben we hier vaak bier dat je nergens anders kunt krijgen.’ Café De Bonte Koe is echter geen biercafé, maar een plek waar genoten kan worden van de meest bijzondere en lokale producten. Bik: ‘De dingen die we hebben, zijn eenvoudig. Maar in de eenvoud proberen we het beste te krijgen van wat we kunnen vinden. Onze stroopwafeltjes komen van Ton (van de markt), de kaas van kaasboerderij Van Schie en de rookworstjes worden speciaal voor ons gemaakt door slagerij Van der Zon. Het is veel extra werk om onze producten van lokale leveranciers te krijgen, maar het plezier dat ik hier aan heb is veel groter dan de moeite.’
Een kleine revolutie is gaande in café De Bonte Koe; sinds enige tijd worden hier van maandag tot en met donderdag tussen 18:00 uur en 20:00 uur heerlijke hmmburgers verkocht. Twee keer zo goed als de overbekende hamburgers, dus. En niet zonder reden, want deze hmmburgers zijn speciaal ontworpen door sterrenkok Didier Garnich. De hamburgers zijn gemaakt van echt Iers rundvlees, de frietjes komen van Karels Biofriet en de mayonaise en ketchup worden door het personeel zelf gemaakt. Het geheim van dit gerecht zit ‘m echter in het brood, dat speciaal uit België geïmporteerd wordt.
Deze hmmburgers zijn een grote hit. Bik lacht: ‘De mensen die hier zo’n hmmburger eten, vallen mijn medewerker Femke Vermeer om de hals.’ Vermeer is namelijk degene die deze burgers maakt en inmiddels ook haar collega’s de geheimen ervan onthult. Ze licht toe: ‘Het zijn niet alleen de verse ingrediënten, maar het komt ook door de langere, stevigere vorm van het broodje, die ervoor zorgt dat je een ander mondgevoel krijgt.’
Iedereen komt naar Café De Bonte Koe, of het nu ouders met jonge kinderen, studenten, ‘echte’ Leienaars of 70-plussers zijn. Wie heerlijk bij wil komen, bezoekt het café dan ook aan de Hooglandse Kerkkoorsteeg 13. Vijf van de mensen die dit café ‘liken’, krijgen een gratis hmmburger. Ga hiervoor naar www.facebook.com/cafedebontekoe.