Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2013

Vergunning voor planten bollen en bomen

LISSE – De mensen die een van de drie huizen op de Loosterweg Zuid 15 kopen, moeten voldoen aan strenge regels. Zelfs voor het planten van een boom in de eigen tuin moeten zij een omgevingsvergunning aanvragen. Dit is het resultaat van een besluit dat de leden van de gemeenteraad op donderdag 28 november namen.
Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) diende het amendement in, ‘om de landschappelijke inrichting blijvend te borgen. De voorgenomen ontwikkeling wordt gerealiseerd in een werelduniek en waardevol cultuurhistorisch landschap binnen onze gemeentegrenzen. Een landschap dat door de provincie zelfs is aangemerkt als ‘Kroonjuweel’. Met een toetsingskader maak je bepaalde ‘werken’ vergunningplichtig.’
Hij vervolgde: ‘We zijn niet tegen de voorgenomen ontwikkeling van de drie woningen op deze locatie, maar voor het aangrenzend gebied is er niet voldoende juridische borging om de natuurbelangen en natuurwaarden van dit unieke stuk cultuurhistorische kroonjuweel te borgen. Het is van groot belang dat wij als raad die juridische borging alsnog kunnen bewerkstelligen.’ Zo mogen volgens dit voorstel toekomstige eigenaren niet zonder toestemming bomen planten in hun tuin, een schutting plaatsen of dieper dan 50 cm in de grond graven.
Fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) had hierover zijn twijfels: ‘Als je geen grondbewerkingen van meer dan 50 cm uit mag voeren, wordt het aanleggen van een zwembad, het bouwen van een erfafscheiding en het uitrollen van glasvezel onmogelijk gemaakt. Zo leggen we wel erg veel beperkingen op die percelen.’ Gemeenteraadslid Valentina Tsjebanova (VVD) was fel tegen: ‘Jullie willen de regels voor de natuur doorvoeren in de tuin. Dat mag niet gebeuren, waar het gaat om de verandering van beplanting. Zo grijpen we in bij de privésfeer van de mensen. Zij moeten enigszins kunnen beschikken over hun grond.’
Verburg reageerde: ‘ Die grond is geomorfologie en dat is unieke grond. De mensen die daar gaan wonen, zullen mensen zijn met een natuurhart, niet de gemiddelde VVD-er. ‘ Die uitspraak kwam hard aan. Tsjebanova was fel: ‘Dat vind ik een beledigende opmerking! Dat je voor iedere boom of bloemetje een omgevingsvergunning moet vragen, gaat ons te ver.’ Een meerderheid van de partijen was het echter eens met het voorstel.