Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2013

Wethouder zakt door het ijs

KAAG EN BRAASSEM – Het voorstel om de tarieven vast te stelen voor de precarioverordening voor woonschepen is ‘niet helder, onduidelijk, niet netjes en getuigt van onbehoorlijk bestuur’. Deze harde uitspraken deed gemeenteraadslid  Petra van der Wereld (SVKB). Wethouder Ton van Velzen (VVD) moest toegeven, dat hij niet van alle informatie op de hoogte was. Hij moest het voorstel intrekken, zodat de precarioverordening voor woonboten in december weer besproken wordt.
Het was de PvdA die vorige maand al had gevraagd om bedenktijd om meer achtergrondinformatie te krijgen over dit bewuste onderwerp en fractievoorzitter Piet van Veen (PvdA) had zich goed voorbereid. ‘We hebben het idee dat de redenatie voor de vaststelling van de tarieven niet klopt. Het is niet zo, dat de woonbootbewoners alleen betalen voor het water en niet voor de grond. Zij hebben een vergunning, waar in staat, dat er grond bij de ligplaats zit. Ze huren die grond al sinds 1990. Het is niet acceptabel dat zij 200 euro per maand meer moeten gaan betalen.’ De PvdA stelde voor om een ‘uitsterfconstructie’ op te zetten, zodat het woonbootprecariotarief alleen op toekomstige bewoners wordt opgelegd. De SVKB zag zo’n constructie wel zitten, maar kon ook leven met een gedeeltelijke verhoging van de tarieven.
Ook het CDA keerde zich tegen het collegevoorstel. ‘Als er inderdaad sprake is van zoveel rechten (bij de woonbootbewoners, JD) en je treedt die rechten ten voeten door het in de maag splitsen van zo´n exorbitant bedrag, dan zijn er inderdaad twijfels.’ Fractievoorzitter Yvonne Peters (VVD) liet weten: ‘We zijn geen voorstander van precarioverhoging; de verordening is uitgegaan van verkeerde informatie. De woonarkbewoners gebruiken een stuk grond waar ze sinds 1990 al voor betalen. Er is een contract voor een prijs en je kunt daar niet zomaar ineens een andere prijs aan gaan ophangen.
Wethouder van Velzen werd ‘stil van de opmerkingen’ en wilde in eerste instantie niet het voorstel intrekken. ‘Er is sprake van een vergunning om daar aan te leggen, die ooit in het verleden is aangegeven. Bij die vergunning krijg je geen gratis grond. We kunnen (als college) morgen nog besluiten of we die precario gaan verhogen of verlagen.’ De raad hield de druk er echter op. Van Veen: ‘Die mensen hebben in 1990 een vergunning gekregen om die grond te gebruiken. En nu worden die tarieven ineens verhoogd, omdat we extra geld nodig hebben. De gemeente had in 1990 gewoon beter moeten onderhandelen.’
Nadat Van Velzen wat ingefluisterd kreeg, nam hij het woord: ‘Er schijnen contracten te zijn, die ik niet in bezit heb. We willen over vier weken terugkomen om de gegevens uit dat contract mee te nemen.’ Het voorstel werd daarom teruggegeven aan het college. Op maandag 2 december wordt het opnieuw behandeld.