Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 januari 2014

Gemeente wil minder verantwoordelijkheid voor begraafplaatsen

KAAG EN BRAASSEM – De komende maanden buigen de ambtenaren zich over de vraag hoe de kosten voor de drie gemeentelijke en negen bijzondere begraafplaatsen omlaag kunnen. Hierbij wordt een ‘verzelfstandiging’ van deze  laatste rustplekken niet uitgesloten. Ook voor de eeuwige rust zal meer en meer het credo gelden: ‘De gebruiker betaalt’.
De gemeenteraadsleden zijn in een ambtelijke memo geïnformeerd over de plannen die in ontwikkeling zijn. De discussie over  de toekomst van de begraafplaatsen speelt al sinds 2010 en de heftigste emoties betreffen dan de plannen voor sluiting van de gemeentelijke begraafplaatsen in Leimuiden en Rijnsaterwoude.
In de afgelopen jaren hebben de ambtenaren verschillende toekomstscenario’s voor alle begraafplaatsen overwogen. Bijvoorbeeld het uitbesteden van het grafdelven en het ruimen van de graven, maar ook de beëindiging van het voorlopen en het regelen van het verkeer in Leimuiden en Rijnsaterwoude. Daarnaast wordt ook gekeken naar het gebruik van kindergraven als particuliere graven in plaats van algemene graven en het in gebruik gaan nemen van keldergraven oop het uitbreidingsdeel van de gemeentelijke begraafplaats in Woubrugge. Tot slot overweegt de gemeente de beëindiging van de samenwerking met de Schakelkerk in Oude Wetering.
Uit het ambtelijk onderzoek blijkt, zo is te lezen, dat ‘het beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen niet altijd efficiënt en professioneel verloopt’. Bovendien zijn de prijzen die de (nabestaanden van de) gebruikers betalen, ‘bij lange na niet kostendekkend’ zijn. Dit komt onder meer door het feit dat er binnen de gemeentegrenzen negen bijzondere en drie gemeentelijke begraafplaatsen zijn. Maar ook de uitbreiding van de begraafplaats in Woubrugge heeft geleid tot hogere kapitaallasten. Bovendien wordt maar een klein aantal bijzettingen (ongeveeer 40 per jaar) op de gemeentelijke begraafplaatsen gerealiseerd.
De hamvraag voor de gemeente is daarom, hoe het beheer van de begraafplaatsen efficiënter en professioneler gedaan kan worden. Dit moet dan ook leiden tot lagere kosten. Zo wordt de samenwerking met de Petruskerk heroverwoge. Het gaat  dan om de mogelijke beëindiging van een samenwerkingsovereenkomst. Deze afspraak gaat over de gemeentelijke verplichting om tot 2045 op de begraafplaats aan het Noordeinde anderen dan overleden parochianen te begraven en voor de niet-parochianen de begraafplaats in Woubrugge aan te wijzen.
Tegelijkertijd wordt overwogen om de tarieven voor het gebruik van de laatste rustplaatsen (mogelijk fors) te verhogen. Maar ook een ‘verzelfstandiging van de begraafplaatsen’ wordt niet uitgesloten. Of dit inhoudt, dat mensen in de toekomst met uitzicht op reclameborden onder de grond komen, daarover wordt in de memo niet gesproken.