Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2014

Buurtzorg timmert aan de weg

 
JOEP DERKSEN
LISSE – Iedere inwoner die de pech heeft afhankelijk te zijn van een zorginstantie, kan er over meepraten. Voordat de daadwerkelijke zorg in huis kan plaatsvinden, moet eerst contact worden opgenomen met de administratieve afdeling  van de zorginstantie en via allerlei kanalen komt dan uiteindelijk toch een echte verzorgende langs om te helpen. En vaak komen er iedere keer andere gezichten, waarbij de zorgbehoevende één van de  tien of vijftien mensen is, die per dag verzorgd moeten worden.
Een groepje verpleegkundigen was deze gang van zaken helemaal zat. Zij gingen het vak in, juist om er te zijn voor andere mensen en niet om ‘lopende band’ verpleegtaken te verrichten. Daarom besloten Sandra Van Roosmalen, Louis Zwarts en José Maas om een nieuwe vestiging van Buurtzorg op te zetten. Buurtzorg maakt geen gebruik van administratief personeel of een managementafdeling; iedere zorgeuro gaat direct naar het echte doel; de verpleging van de mensen die dat nodig hebben. Met een telefoontje naar Buurtzorg krijgen de patiënten/cliënten dan ook direct een van de verpleegkundigen aan de lijn. Het is een ware revolutie in zorgland.
Van Roosmalen laat weten over haar stap: ‘Ik wilde niet meer voor een groot zogcentrum werken, maar teruggaan naar de basis: contact met de mensen, zorg verlenen en cliëntgericht bezig zijn. Voor Buurtzorg Nederland heb ik een plan geschreven en kreeg toestemming om te beginnen. Cliënten worden doorverwezen door onder meer huisarts Derks en de ziekenhuizen, maar mensen kunnen ook rechtstreeks met ons bellen via: 06 1264 0343 (24 uur bereikbaar).
De verpleegkundigen hebben ervaring op veel gebieden, of het nu gaat om oncologie, intramurale zorg of psychiatrie. Maar ook het helpen van chronische zieke, terminale en psychogeriatrische patiënten, alsmede de revalidatie of kraamverzorging behoort tot het lijstje van kwaliteiten waarop de verpleegkundigen kunnen bogen.
De oprichting van de nonprofit stichting Buurtzorg Lisse ging niet meteen van een leien dakje. Een aantal huisartsen was sceptisch en vond dat er al genoeg zorgaanbieders waren. Maar de initiatiefnemers merken nu, dat hun aanpak van cliëntgerichte zorg zonder allerlei administratieve tussenpersonen, een groot succes is. Sinds de start van Buurtzorg Lisse, begin dit jaar, hebben zich al een aantal mensen aangemeld.
Voor iedere cliënt/patiënt uit Lisse en Lisserbroek is er tijd voor het drinken van een kopje koffie of het maken van een ontbijt. Buurtzorg wordt betaald via de AWBZ of een persoonsgebonden budget. Maar gaat Buurtzorg uiteindelijk niet onder aan haar eigen succes? Als zich namelijk heel veel mensen melden voor zorgverpleging, moet er toch een administratieve afdeling komen om alles in goede banen te leiden? Dat blijkt niet zo te zijn, aldus Maas: ‘Maximaal 12 verpleegkundigen werken samen binnen een vestiging van Buurtzorg. Als er behoefte is aan meer verpleegkundigen, dan wordt een nieuwe afdeling opgericht.’ Voor meer informatie: E: lisse@buurtzorgnederland.com of W: www.lisse.buurtzorg.net.