Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Geklungel met akoestiek

JOEP DERKSEN
LISSE – De benedenverdieping van Dansschool Welkom (Bondstraat 13) is volledig gerenoveerd, maar de huurders van het pand zijn niet blij. De akoestiek is namelijk beneden alle peil; de nagalmtijd is te hoog. De muziek is dus op de ene plek van de danszaal ongeveer een seconde later te horen dan in de andere hoek van de dansvloer. En voor goed leren dansen is dat redelijk funest.
De akoestiek is zodanig verslechterd, dat de lessen in aangepaste vormen plaats vinden. De groepen studenten zijn kleiner, want ontvangst van grotere groepen is veel minder goed mogelijk. De dansschooleigenaren hebben dan ook bij de gemeente de aanvraag neergelegd om de akoestiek alsnog op orde te krijgen. De gemeente is eigenaar van het gebouw en heeft als verhurende partij de plicht om ervoor te zorgen dat de zaken op orde zijn. Aannemer Horsman & Co. moet het werk van de akoestiek, dat door Ontwerpburo Veldhoven en Partners was opgesteld, dus over doen en dat gaat een flinke duit kosten; 15.000 euro om precies te zijn, zo heeft een bouwkundig adviseur aangegeven.
Wel stelt de gemeente een voorwaarde aan Horsman: ‘De akoestische voorzieningen kunnen in fases worden aangebracht totdat de gewenste akoestiek (nagalmtijd) is bereikt. Mogelijk kunnen de kosten hierdoor wat lager uitvallen. Van de leverancier zal worden verlangd een garantie te verstrekken dat voor het bereiken van de gewenste akoestiek, de kosten nimmer hoger uitvallen dan 15.000 euro.’ Volgens een ambtelijk rapport kan de architect niet aansprakelijk gesteld worden. ‘De opdrachtverlening voor het verkrijgen van de offerte, bevatte geen enkele verwijzing naar de noodzaak tot het behouden of treffen van akoestische maatregelen. Hiermee is derhalve in de offerte ook geen rekening gehouden.’ Doordat de opdracht niet goed omschreven was, moeten de extra kosten van de akoestiek dus door de belastingbetalende inwoners opgehoest worden.