Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Iedereen kan werken

KAAG EN BRAASSEM – ‘Als je de mensen uit de SWA (Sociale werkplaats, red.) met een veel commerciëlere insteek gaat benaderen, dan doe je hen er geen plezier mee. Kunnen die mensen niet toch een beschermd werkproces volgen?’ De leden van de WMO Raad waren kritisch over de ‘participatiewet’ die vanuit de rijksoverheid wordt opgelegd. Insteek van deze wet is, dat iedereen aan het werk moet.
Wethouder Floris Schoonderwoerd (PvdA) informeerde: ‘In die sociale werkvoorzieningen zitten mensen die daar gaan werken omdat ze niet in het reguliere arbeidsproces konden. Voortaan kan iedereen werken, maar wordt het salaris bepaald op wat de mensen kunnen. Iemand die bij de bakker tien broden bakt, krijgt bijvoorbeeld het volle  salaris, maar iemand met een beperking, die drie broden bakt, krijgt 30% en de rest wordt aangevuld (door een uitkering, JD). Je leert op tijd te komen, opdrachten te accepteren en je tanden te poetsen en je neus te snuiten. De idee is dat je mensen niet wegstopt in een doos langs de weg (het gebouw van de Sociale werkplaats, JD), maar ze laat terugkeren in een arbeidssituatie. Bij het uitplaatsen van de mensen is er ook begeleiding. Dat wordt ook geëist door werkgevers.’