Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2014

Wildersmoment voor Hillegom Progressief

HILLEGOM – Fractievoorzitter Van Vliet (Hillegom Progressief) had maandag 27 januari haar eigen Wildersmomentje. Ze verliet uit protest de raadszaal om niet me te hoeven stemmen over het toepassen van een coördinatieregeling. De gedachten van menige aanwezige gingen uit naar de actie van Geert Wilders die enige jaren geleden tijdens beraadslagingen in de Tweede Kamer zijn fractie beval om massaal weg te lopen.
Onderwerp van gesprek was de nieuwbouw van vijftig woningen op de locatie Hopman aan de Pastoorslaan. Dat stuk had achteraf gezien in een minuut of vijf afgehamerd kunnen worden, ware het niet dat wethouder Ivo ten Hagen met zijn betoog voor grote verwarring zorgde onder de raadsleden. De politici wilden in eerste instantie alleen maar weten of de wethouder met de bewoners had gesproken om naar hun kant van het verhaal te luisteren. Hierop werden ze verrast met een lang betoog van Ten Hagen over de ‘waboprocedure’, ‘bestemmingsplanprocedure’ en het samenvoegen van die twee procedures in een coördinatieregeling. En hij vermeldde dat de inwoners al hun zegje gedaan hebben en op het moment dat ze nog bezwaren hebben, dat ze dan in beroep konden gaan bij de Raad van State.
Hierop was er verwarring alom bij de raadsleden. Ze kwamen er achter, dat de raad over dit onderwerp feitelijk niets meer te vertellen had. Het bouwplan zou namelijk hoe dan ook doorgaan, alleen was nog de vraag hoe snel het goedkeuringstraject zou verlopen. Raadslid Heemskerk (Bloeiend Hillegom) mopperde: ‘We zitten hier voor spek en bonen!’ Raadslid Van Vliet vulde aan: ‘Dit verhaal van de wethouder klopt niet. Laten we het besluit verdagen naar februari’ en haar collega Snuif (PvdA) stelde dat de wethouder de inwoners ‘beknot’ in hun inspraakmogelijkheden.
Hierop lichtte Ten Hagen zijn woorden toe op een manier dat deze begrijpelijker waren voor de raadsleden. Hij gaf aan, dat er zoiets bestaat als de ‘Nationale Crisis en Herstelwet’ en dat deze wet is ingesteld om de bezwaarprocedures van bouwprojecten in te korten, zodat de economie gestimuleerd kan worden. Met het aannemen van het collegevoorstel om de coördinatieregeling in te voeren, zou ook bij dit bouwplan het versnelde goedkeuringstraject gevolgd kunnen worden. De wethouder zei stellig: ‘Wij beknotten niet de inspraak! Mensen hebben inspraak gehad en kunnen in beroep gaan bij de Raad van State.’
Na een schorsing waren de meeste raadsleden overtuigd en bereid in te stemmen met het collegevoorstel. Met uitzondering van Van Vliet (Hillegom Progressief). Zij liet weten: ‘We zijn het hier niet mee eens en onthouden ons van stemming. We verlaten nu de zaal.’ Voorzitter Jan Broekhuis riep haar na dat hij haar en haar fractie weer naar binnen zou roepen ‘als we zo ver zijn’. Hierop kwam besmuikt gelach van enkele raadsleden. De resterende politieke partijen stemden vervolgens in met het collegevoorstel, waarna Hillegom Progressief weer de raadszaal binnenkwam om het restant van de gemeenteraadsvergadering bij te wonen.