Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2014

College wil onteigeningsprocedure starten

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De gemeente voert de druk op, waar het gaat om de koop van een aantal stukken grond. Deze grond is nodig voor de ontwikkeling van het deelgebied Akkers van het project Braassemeland. Een proces wordt opgestart, waarbij de eigenaren uiteindelijk onteigend kunnen worden. In dat geval krijgen ze hoogstwaarschijnlijk een veel lager bedrag voor hun bezittingen, dan de marktwaarde.
Wethouder Jan Uit den Boogaard liet hier donderdag 27 februari over weten: ‘Op dit moment komen we er minnelijk  niet uit. De verschillen tussen vraag- en biedprijs zijn dusdanig  groot, dat we de raad voorstellen om de onteigeningsprocedure in te zetten. In de tussentijd blijven we met de verschillende partijen praten.’ Op de woningbouwlocatie Akkers, dat ligt ten zuiden van de kern Roelofarendsveen en ten westen van Noordeinde, moeten ongeveer 180 woningen komen.
Maar het instellen van een onteigeningsprocedure om stukken grond te kunnen bemachtigen, is toch pure chantage en een extra drukmiddel om de verkopende partij te dwingen haar vraagprijs naar beneden bij te stellen? Uit den Boogaard is het hier niet mee eens. ‘Het is ook chantage om dusdanig hoge prijzen te vragen, waarvan de eigenaren vinden dat de gemeente die moet betalen. We hebben een dusdanige prijs geboden, dat we door de rechter als serieuze koper  zullen worden gezien. Er zijn een aantal gesprekken geweest en verschillende biedingen zijn gedaan. Maar aan de verkopende kant wordt niet bewogen in prijs. We willen geen twee jaar verliezen, maar doorgaan, want de rentetikker loopt ook door.’
Het gaat onder meer om gronden en kassen in bezit van de Parochiële Caritasinstelling van de Emanuelparochie en enkele particuliere eigenaren. De onderhandelingen over de grondverkopen lopen al sinds 2008, en hebben een aantal jaren stil gelegen. Vorig jaar werden deze onderhandelingen weer actief opgepakt en een nieuw grondverwervingsbod is overhandigd aan de eigenaren, op basis van de nieuwe geschatte grondprijzen. Uit den Boogaard: ‘Ik heb me verwonderd dat de huidige taxaties niet veel lager zijn uitgekomen dan in de vorige periode.’ De gemeenteraad moet in haar vergadering van 22 april bepalen of de onteigeningsprocedure in gang gezet kan worden.