Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

‘Dementievriendelijke gemeente’

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM - In zijn laatste column als wethouder van deze raadsperiode houdt Floris Schoonderwoerd een vurig pleidooi om van Kaag een Braassem een ‘dementievriendelijke gemeente’ te maken.
Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie de komende twintig jaren namelijk verdubbelen. Nu leven hier 310 mensen met deze aandoening, volgend jaar stijgt dat aantal naar 322 en in 2020 zullen het er 434 zijn. In 2040 zijn er maar liefst 827 inwoners met een dementie, zo is de verwachting. En deze inwoners hebben begeleiding nodig; ook als ze thuis wonen. Een pannetje met water dat aan de kook is gezet, kan zo vergeten worden; met alle gevolgen van dien. Op dit moment woont meer dan 70% van de mensen met dementie thuis. Rond iedere patiënt zijn meerdere mantelzorgers intensief betrokken bij de begeleiding en zorg. Schoonderwoerd: ‘Mantelzorgers bij mensen met dementie lopen grote kans om overbelast te raken en moeten vaak een stevige veer laten om de zorg te kunnen bieden. Zowel sociaal als financieel.’
De wethouder wil een dementievriendelijke gemeente, met elf dementievriendelijke dorpen. ‘We willen toch dat mensen met dementie en hun mantelzorgers zich hier thuis kunnen blijven voelen? Dat ze kunnen blijven meedoen? We willen toch dat het niet erg gevonden wordt dat iemand meerdere keren per dag zomaar de supermarkt inloopt? Dat de dementerende man of vrouw toch gewoon naar activiteiten in het gemeenschapshuis kan? Ik heb besloten om dinsdag 11  maart een startbijeenkomst te organiseren.’ Op deze bijeenkomst komen ervaringsdeskundigen (mantelzorgers, de wmo adviesraad, begeleiders van dagbestedingen, Alzheimer Nederland, WijdeZorg, Activite en ouderenadviseurs) bij elkaar om te brainstormen.