Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 maart 2014

Geen woningbouw in Roelofarendsveen-Zuid

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – In de toekomst is het welhaast niet meer mogelijk om nog woningen te bouwen in Roelofarendsveen-Zuid (voorheen Braassemerland-Zuid). Dit gebied wordt aangemerkt als plek waar bedrijven en recreatieve activiteiten zich kunnen ontwikkelen, zo bleek tijdens een politieke informatieronde op maandag 24 februari.
Samen Voor Kaag en Braassem (SVKB) had de bewoners van dat gebied door middel van flyers uitgenodigd om bij deze presentatie aanwezig te zijn en de raadszaal zat  stampvol. De toeschouwers kregen te horen, dat het noordelijk deel van Roelofarendsveen-Zuid andere zaken mogen plaats vinden, dan in het zuidelijke deel. Dat heeft te maken met hoe het er nu in die gebiieden uit zit. ‘Aan de noordkant is een wat compactere dorpssfeer. Naarmate je zuidelijker komt, tot aan de Groenewoudse kade, wordt het wat landelijker’, aldus presentator Jasper van der Scheer.
Het gebied  kent veel verschillende eigenaren, gebouwen en een  karakteristieke slotenstructuur. Aan de bovenkant is er sprake van grootschalige glastuinbouw en aan de zuidkant kunnen mensen genieten van de polder. Daarom wil de gemeente de wijze  van gebiedsontwikkeling laten afhangen van de initiatieven die ontplooid worden. Roelofarendsveen-Zuid wordt daarom onderverdeeld in zeven ‘deelgebieden’. Aan de noordkant kunnen meer glastuinbouw en aanverwante bedrijfsactiviteiten worden ontwikkeld, terwijl het zwaartepunt aan de zuidkant komt te liggen op het ontwikkelen van de recreatieve sector. Gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren, houdt de gemeente er rekening mee, dat de meeste kansen liggen in het ontwikkelen van ‘intensievere vormen van recreatie’, zoals verblijfsrecreatie. Dan kan gedacht worden aan een jachthaven, manege, kinderboerderij of botanische tuin. Maar voor het aan- en afvoeren van alle toekomstige toeristen, moet dan wel een goede infrastructuur ontwikkelt worden en hiervoor heeft de gemeente het geld niet. Gehoopt wordt op een ondernemer die de circa twee miljoen euro hier wel voor wil neertellen.
De politici gaven hun oordeel over de ‘Nota van Uitgangspunten Bestemmingsplan Roelofarendsveen-Zuid’. Fractievoorzitter Piet van Veen (PvdA): ‘Het is een visie zonder visie. We weten niet wat we er mee willen en wat we er mee kunnen.’ Gemeenteraadslid Harry van Schooten (SVKB) hekelde de gemeeentelijke manier van communiceren met de bewoners en vroeg aandacht voor de verkeersproblematieken. Raadsld Job Grovenstein (CDA) diende een amendement in, waarin gepleit werd voor de realisatie van de Groene Zoom; een natuurlijke overgang van het gebied met de Veenderpolder. In eerste instantie kreeg dit amendement steun van SVKB, maar nadat wethouder Antoon Kea het amendement ontraadde, omdat ‘eigenaren van randpercelen te veel beperkingen wordt opgelegd’,  en Grovenstein hintte, dat zijn partij al genoegen zou nemen met de bereidwilligheid van de wethouder om naar dit alternatief te kijken, trok SVKB haar steun in. En zonder de steun van een van de overige partijen kon Grovenstein niets anders doen, dan het amendement intrekken.