Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2014

Klokkenluider Van den Ouweelen op vingers getikt

Burgemeester biedt excuses aan
JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De gemeente heeft een gemeentelijk document, dat geheim had moeten blijven, toch op een openbare website gezet. Dat was voor fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) aanleiding om in het openbaar misstanden aan te kaarten. Bijvoorbeeld waar het ging om het feit dat het project Poelgeest toch weer met tonnen extra verlies wordt geconfronteerd. Ondanks het feit dat het college eerder gesteld had, dat dit verlies tot 18,6 miljoen euro(!) beperkt zou blijven.
Maar Van den Ouweelen kreeg het volledige gemeentebestuur – en zijn collegaraadsleden – over zich heen. Niet omdat ze hem dankbaar waren voor zijn poging om misstanden in de openbaarheid te brengen. Integendeel: ze verweten hem dat hij afspraken had geschonden over het verborgen houden van geheime stukken. En daar ligt precies het probleem bij het bestuur en de politiek in deze gemeente. Het gebrek aan openheid, de sfeer van geheimzinnigheid en het hardnekkig achterhouden van informatie, die gevolgen heeft voor de portemonnee van de inwoners, heeft alleen maar tot rampspoed geleid. Met de val van het vorige college en een schuld die vele tientallen miljoenen bedraagd.
Ondanks dat wethouder Johanna Haanstra voorafgaand aan publicatie van deze gegevens al had laten weten, dat zij de noodzaak niet zag om de stukken geheim te houden, was burgemeester Els Timmers toch furieus over het klokken luiden van Van den Ouweelen en ze schakelde een advocaat in om te kijken of hij vervolgd moest worden. Dat gaat echter niet gebeuren, zo is te lezen uit onder meer een ‘strikt vertrouwelijke’ brief van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen aan de burgemeester. Die overigens vrijelijk werd overhandigd aan de pers. De advocaten bevestigen, dat de geheime stukken door een ‘administratieve fout’ op een openbare site zijn gekomen. Wel wordt Van den Ouweelen verweten, dat hij journalisten heeft gewezen op deze informatie. Volgens de advocaten heeft de Lokaal Oegstgeest fractievoorzitter de geheimhouding geschonden.
Tot gerechtelijke stappen komt het echter niet, zo laat Timmers weten. ‘Nadat de geheimhouding feitelijk geschonden was door het verspreiden van interpellatiestukken aan de pers, had het op mijn weg gelegen om als eerste Van den Ouweelen hierop aan te spreken. Dit heb ik echter nagelaten en hiervoor bied ik mijn excuses aan.’ Ze besluit: ‘Er is sprake van een schending van de geheimhoudingsplicht, een strafbaar feit. Aanleiding tot aangifte doen zie ik echter niet. Er is sprake van een enigszins onduidelijke situatie voor het raadslid.’