Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

Gemeente schiet zichzelf in voet

Inwoners zijn de dupe
NOORDWIJK – Enkele jaren geleden ondertekenden de politici een verdrag, waarin bepaald werd dat ´de verrommeling moet worden tegen gegaan´. Met het weghalen van oude schuurtjes en niet-gebruikte kasjes zou er weer een prachtig bollenlandschap kunnen komen. Bovendien zouden dan ook extra woningen gebouwd kunnen worden, als ´beloning´ voor het laten verdwijnen van die verrommeling. In de praktijk levert dit convenant echter grote problemen op voor heel veel Noordwijkers. De politiek lijkt echter machteloos, want het convenant kan niet worden terug gedraaid, tenzij de overige Bollengemeenten hier unaniem mee akkoord zouden gaan. En dat gebeurt alleen op St Juttemis.
Tijdens de gecombineerde vergadering van de commissies BB&WW en RB&F uitte inspreker Jaap Mol een noodkreet namens Gerard Berbee, die als groenvoorzieningenbedrijf al jaren producten levert aan de gemeente. Ook heeft Berbee een paardenhouderij, maar door de ondertekening van het convenant moet zijn bedrijf, dat daar al dertig jaar zit, verdwijnen. Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) liet weten: ´Van de 200 gevallen (die getroffen werden door het convenant, JD) hebben we er zestig gelegaliseerd. Voor de overige 140 wordt het lastig. Inwoners eisen namelijk regelmatig van de gemeente dat er gehandhaafd moet worden en de gemeente mag dan niet weigeren, als de regels overtreden worden. Van Ast: ´Maneges komen naar het college en zeggen: Die paarden moeten uit de  wei en de maneges in.´
Hij is bereid om met de overige bollendorpen te praten om te zien of zij coulance hebben met Noordwijk over deze kwesties. Andere dorpen hebben dit overigens op een verschillende manier aangepakt; zij legaliseerden eerst de zaken als paardenweitjes, caravanopslagplaatsen en illegale gebouwtjes zoveel als mogelijk en wenselijk was, voordat het convenant ondertekend werd.
Commissielid Jan de Ridder (CDA) maakte zich grote zorgen: ´Het gaat hier om jarenlang gedoogde bedrijven. De paardenweitjes staan op derdeklas bollengrond, het is apengrond en bollen komen daar helmaal niet op. Gaat de gemeente dit bedrijf nu de  nek omdraaien?´ Ook Gerard Duindam (VVD) pleitte ervoor dat de gemeente ´maatwerk levert aan de mensen die daar al jaren zitten´. Alle partijen riepen op tot een grote mate van gedogen, maar het besluit hierover ligt in feite niet meer bij de gemeente Noordwijk. Zo´n beslissing moet namelijk in gezamenlijkheid en met unanimiteit van stemmen genomen worden. En gezien de afhoudende houding van Noordwijk waar het gaat om de intensieve samenwerking, zou het zo maar kunnen zijn, dat andere gemeenten Noordwijk niet de helpende hand reiken, nu Noordwijk deze nodig heeft. Daarom lijken de meeste dagen geteld voor elf volkstuinen, zestig paardenweitjes, 21 caravanopstallingen en niet-agrarische opslag en 45 gebouwtjes die zonder vergunning neergezet zijn.