Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2014

Samenwerking zorgt voor de échte duurzaamheid

LISSE – De tijd is voorbij dat je jezelf als bollenteler en plantenkweker alleen maar kunt richten op je eigen producten en de wereld aan je voorbij laat gaan. Wie ook maar een beetje ambitie heeft om zijn bedrijf te laten overleven, moet gaan samenwerken. En zorgen dat alle delen van zijn product gebruikt én verkocht worden. Tijdens een bijeenkomst op het Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) Bollen en Vaste Planten was de les duidelijk: duurzaam innoveren of uitsterven.
Gerard van Oosten, projectleider Hogeschool InHolland Centre for biobased economy, legde in een presentatie aan tientallen telers  en kwekers uit, dat zij nú actie moeten ondernemen. Want de weg naar een succesvolle onderneming, die excelleert op het gebied van ‘biobased economy’ ligt vol hindernissen, maar de beloningen kunnen enorm zijn. Van Oosten heeft het tot zijn doelstelling gemaakt, dat bedrijven zich gaan bezig houden met biobased economy en de triple helix; de samenwerking tussen bedrijven onderwijsinstellingen en overheden.
Aan de toehoorders liet hij weten: ‘Biobased biedt kansen voor ondernemers, want in 2050 wonen er 9 miljard mensen op aarde en door de stijgende welvaart gaat ook het consumptiepatroon omhoog. Het doel moet zijn voor de komende decennia om onze voedselproductie te verdubbelen, waarbij we onze ecologische footprint halveren.’ Van Oosten toonde een schema dat liet zien dat bij het huidige gebruik er over 142 jaar geen fosfor meer is en dat lood al over acht jaar niet meer beschikbaar is. Inmiddels wordt 70% van het drinkwater gebruikt voor landbouw. ‘Als we de voedselverspilling terugbrengen, gebruiken we ook minder water voor de landbouw. We moeten nieuwe middelen gebruiken nog voordat de grondstoffen op zijn.’
Het einddoel is  een duurzame samenleving waarin geen afval bestaat en alle producten worden gebruikt, in plaats van verbruikt. De reststromen van productie, dat nu nog als afval wordt beschouwd, moeten gebruikt gaan worden voor biogewassen, diervoeding of energie. Van Oosten: ‘We produceren nu een hoofdgewas en daar richten we ons op. Kijk liever naar verschilllende manieren waarop je producten uit de gewassen en planten kunt halen. Zo zijn er gewassen waarbij je heel hoogwaardige inhoudsstoffen kunt isoleren die richting de farmacie gaan. Dat is een lange en uitdagende weg, maar er zijn mogelijkheden. Of er zijn elementen die als voeding, diervoeding of energie kunnen worden gebruikt.’
Hij noemt dit ‘de vierkantsverwaarding’ van de gewassen. Alle onderdelen en elementen van de gewassen moeten benut worden. Planten bestaan uit houtstof en suikers; dat zijn vaak de basiselementen voor een biobased economy. Er zijn allerlei mogelijke toepassingen mogelijk voor vezels, brandstoffen en verwerkingen in lijmen en harsen. De ondernemers kregen de opdracht om via workshops met elkaar in gesprek te gaan en uiteindelijk via coöperaties te gaan samenwerken. Zo kunnen ze komen tot een betere wereld, waarin er ook bestaansrecht is voor hun bedrijven.