Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juli 2014

Column

Motormuizen
Als journalist kom je nogal eens op de straat en dat houdt je van de straat. Je ontmoet een brede variatie aan mensen, kunt verslag doen van een feest, een levensverhaal opschrijven of de meest recente politieke beslommeringen verslaan. En af en toe kom je binnen het half uur in twee totaal tegengestelde werelden. Zo lijkt het, althans, maar toch blijken die werelden veel overeenkomsten te hebben.
Zo mocht ik zondag 29 juni verslag doen van een toertocht die was opgezet door de Motorclub Alkemade. Wie de laatste jaren ‘motorclub’ zegt, krijgt direct visioenen van meppende mannen, Saturdarah-dreigementen en indoctrinatiepraktijken. Maar bij de Motorclub Alkemade is hier totaal geen sprake van. Alle aanwezigen zijn keurige mannen en vrouwen – de meeste ouder dan 40 – met normale banen en getrouwd met een paar kinderen, waar ze voor zorgen. Een handvol bikers had hun motor op het schoolplein gezet, maar zij werden erop gewezen dat die motoren direct verwijderd moesten worden, anders zou nog wel eens een boa langs kunnen komen om bekeuringen uit te delen. De motorrijders zelf spraken vol passie over het rijden zelf, waarbij ze zich weer jong voelden.
Twee minuten rijden verderop, opende de Stichting Oud Alkemade (mooie afkorting, trouwens) een expositie met allerlei oude schoolfoto’s van de jaren 1948 tot 1985. Ook hier was geen twintiger of dertiger te bekennen. Alle bezoekers waren de 40 (ruim) gepasseerd en allemaal gingen ze voor hun gevoel terug in de tijd. Bij het bekijken van de foto’s voelden ze zich weer even jong en met een glimlach dachten ze terug aan ‘die goede oude tijd’.
Een andere overeenkomst is de manier waarop de Motorclub Alkemade en de Stichting Oud Alkemade hun zaken voor elkaar hebben. Beiden zitten ze in een keurig pand, dat ze zelf onderhouden. De vrijwilligers (bij de stichting) en de leden (van de motorclub) zetten hun beste beentje voor met allerlei hand- en spandiensten. De lokale politiek heeft het afgelopen jaar weliswaar de mond vol over ‘burgerparticipatie’ en doet het voorkomen of dit een totaal nieuw verschijnsel is, maar de betrokkenen van de Stichting Oud Alkemade en de Motorclub Alkemade weten wel beter: zij zijn al jaren bezig met burgerparticipatie.
JOEP DERKSEN