Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 juli 2014

‘Je hebt een gaatje in je hoofd als je auto rijdt’

JOEP DERKSEN
OUDE WETERING – Als een motorclub in het nieuws is, gaat het de laatste jaren bijna altijd over criminaliteit, geweld en wapenbezit. Maar er zijn honderden motorclubs, waar mannen en vrouwen genieten van het oergevoel om op de motor te zitten en één te zijn met de weg, natuur en je eigen gedachten. Zondag 29 juni organiseerde Motorclub Alkemade een 125 kilometer lange LOOT-toerrit en tientallen motorliefhebbers kwamen naar Oude Wetering om te genieten van dit evenement.
Bij het clubhuis stonden tientallen BMW’s, Kawasaki’s, maar ook enkele ‘buikschuivers’. Deze motoren waren eigendom van ‘bikers’ uit onder meer Amstelveen en zelfs Groningen. Guus Mientjes is één van de deelnemers en hij is een motorliefhebber in hart en nieren: ‘Als je op de weg bent, ruik en proef je alles. Het liefst rijd ik buiten de Europese grenzen, waarbij ik niemand tegenkom.’ Zijn partner Monique Flart schenkt koffie in voor de gasten en ze is blij dat er eindelijk eens een positief artikel in de krant komt over een motorclub: ‘We willen uitdragen dat we plezier hebben. Bij dit soort toerriten houdt iedereen zich aan de snelheid, ook buikschuivers, want ze weten dat het anders volgend jaar verboden wordt.’
De afgelopen jaren is het ledenaantal van Motorclub Alkemade gestegen van 50 naar 109 en aan het eind van dit jaar wordt het 30-jarig bestaan gevierd. Marcel de Jong is een van de mensen die al heel lang lid is: ‘Ik heb nu veel minder tijd dan vroeger om op de motor te zitten. Maar je hebt echt een gaatje in je hoofd als je auto rijdt. Met een motor kun je overal rijden en je gaat langs de files en wachtenden voor de stoplichten langs.’
Langzamerhand komen steeds meer bikers binnen om de deelnemerskaart te kopen voor vijf euro. Theo van Emmerik heeft er zin in: ‘Als ik aan het motorrijden ben, is alle sores van het werk weg. Je rijdt je hoofd leeg; zeker als je van de geëigende paden af gaat.’ Tussen alle mannelijke motorrijders, zitten ook een paar vrouwen; net als de rest goed en stevig gekleed in leren motorpakken. Roelien Walter is uit Uithoorn komen rijden om deel te nemen aan dit tourevenement. Ze is pas drie jaar geleden begonnen met motorrijden: ‘Daarvoor zat ik bij mijn vriend achterop de motor en ik dacht dat ik dat motorrijden wel net zo goed kon’, zo lacht Walter. En is ze ook een techneut? ‘Een motor heeft twee wielen en een stuur; van techniek heb ik geen verstand. Dat ding moet het gewoon doen!’ Het is tijd om te vertrekken en de deelnemers stappen op hun motor. Sommigen rijden alleen, maar de meesten gaan in kleine groepjes op pad en genieten de hele dag van van een mooie route die hen over kronkelige paadjes en langs rustieke wateren als de Drecht en de Amstel leidt.