Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2014

Column

MAM
 
Onze gemeente is rijkelijk bedeeld met vijf brandkazernes. Deze zijn te vinden in Rijpwetering, Roelofarendsveen, Leimuiden, Woubrugge en op Kaag. Er zijn verspreid over de dorpen ruim honderd mannen en vrouwen die veel van hun vrije tijd beschikbaar stellen voor het blussen van branden, het controleren van onveilige situaties en het redden van boomkatjes.
Al in 2011 kwamen de brandweerkazernes te vallen onder de vlag van de Brandweer Hollands Midden; net als 42 andere kazernes in de wijde regio. De heftige bezuinigingen, waar iedereen bang voor was, zijn nog niet gebeurd, maar maandagavond gaf Hans Zuidijk, plaatsvervangend regionaal commandant en districtscommandant voor Alphen, KB en Nieuwkoop, een presentatie. Voor alle duidelijkheid: hij heeft niet gezegd dat er kazernes dicht moeten, maar uitgesloten wordt er ook niets. In de presentatie stelde Zuidijk: ‘Kaag en Braassem en Nieuwkoop hebben (samen, JD) 145 mensen en acht kazernes. Alphen heeft 150 mensen en zeven kazernes.’
Hij verbond hier geen conclusies aan, maar wel wordt er zeker gekeken naar het materiaal dat de verschillende kazernes hebben, en of dat materiaal ook echt nodig is. Niet iedere kazerne hoeft bijvoorbeeld twee tankautospuiten te hebben. De brandweer zet een bezuinigingspogramma op onder de pakkende afkorting: MAM (Meer Anders Minder). Dit bezuinigingsprogramma geldt voor alle 47 brandweerkazernes, dus de 1.057 vrijwilligers krijgen er ook mee te maken. De komende jaren worden ‘effectiviteitsmaatregelen’ doorgevoerd en ‘nieuwe brandweerconcepten’ ontwikkeld. Hierdoor moeten voor de gemeente Kaag en Braassem de jaarlijkse kosten met zo’n 100.000 euro omlaag gaan tot 1,2 miljoen euro. En hoe dat moet gebeuren: door ‘herijking van het materieel en personeelssterkte op basis van risicoprofiel’. Maar ook door ‘modernisering van de vakbekwaamheid’. Een goed verstaander..
Maar laten we de column posief afsluiten: Wist u, waarde columnlezer, dat minder dan 8% van de brandweermensen een vrouw is? Het aantal vrijwilligers is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven en schommelt per kazerne rond de twintig personen. Enige uitzondering is de kazerne op Kaag; daar zijn slechts veertien mensen die als ‘brandweermens’ door het leven gaan. Wellicht ligt hier voor u een schone taak weggelegd om u aan te melden!