Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2014

College Oegstgeest moet zwemmen

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders wil het zwembad Poelmeer al op 1 januari 2015 sluiten. Maar daar ging de gemeenteraad gisteravond niet mee akkoord. Volgens een grote raadsmeerderheid speelde het college ‘paniekvoetbal’ en moet eerst de resultaten van een marktverkenning over het zwembad afgewacht worden.
De discussie over de toekomst van het zwembad begon naar aanleiding van een verzoek van de beheerders, Sportfonsen Oegstgeest B.V. Deze organisatie had de kosten van een gesprongen leiding eerder dit jaar voorgeschoten, maar krijgt van de verzekering slechts 25% vergoedt. De gemeente kreeg als eigenaar het verzoek om de resterende 103.000 euro over te maken, omdat anders een ‘accuut liquiditeitstekort’ op zou treden. Maar ook blijken de normale inkomsten ver achter te blijven bij de verwachtingen, niet in het minst omdat het schoolzwemmen is verdwenen. En dat was genoeg reden voor het college om voor te stellen de stekker uit het zwembad te trekken.
Dit leidde tot felle kritiek van alle partijen. ‘Uit het niets wordt het bestaansrecht van 43 medewerkers in gevaar gebracht’, aldus fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal). ‘Dit is voorbarig, kil, harteloos en dom.’ Vincent Janssen (VVD) kwam met een motie waarin het college werd opgeroepen ‘het hoofd koel te houden’ en te zorgen voor meerdere voorstellen, waarbij het zwembad behouden kan blijven. Zijn collega Zwart tipte: ‘En als dat niet lukt, kan een duik in Poelmeer geen kwaad’.
Raadslid Vos (D66) hekelde dat het college geen rekening heeft gehouden met de marktverkenning over de toekomst van Poelmeer; die resultaten worden over een paar weken bekend. Hij verweet het college ‘een volstrekt gebrek aan respect voor de raad en de mensen in het dorp die zich inspannen om het zwembad open te houden. Het collegevoorstel loopt voor de muziek uit, is incompleet en slecht onderbouwd.’
Fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) bracht de 7.000 steunbetuigingen voor het openhouden van het zwembad nog eens in herinnering en sprak van ‘verwijtbare onverschilligheid’. Zelfs het CDA, de partij van verantwoordelijk wethouder Marien den Boer was kritisch: ‘De toon in het collegevoorstel komt niet helemaal lekker over.’ Raadslid Rosdorff (LO) concludeerde: ‘We zitten nu met de gebakken peren.’
Na urenlang praten zegde Den Boer toe om volgende maand verschillende scenario’s aan de raad voor te leggen, waarin het zwembad nog een toekomst heeft. Hiermee voorkwam hij, dat een motie werd aangenomen, die door verschillende partijen beschouwd werd als een motie van treurnis.