Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2014

‘Duivenpoep tast watertoren aan’

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De Noordwijkse watertoren is afgesloten voor alle bezoekers. Door vallend puin is grote twijfel ontstaan over de bouwstaat van dit gemeentelijk monument. Gemeenteraadslid Lenie Zoetendaal (CDA) stelde hier woensdag 24 september vragen over tijdens de gemeenteraadsvergadering.
Zoetendaal meldde, dat de slechte bouwstaat deze maand ontdekt is. De watertoren werd namelijk tijdens monumentendag (13 september) opengesteld voor publiek en een dag ervoor controleerde een vrijwilliger het gebouw. Deze man constateerde volgens Zoetendaal ‘een vreselijke stank vanwege een dikke laag duivenpoep. Het druipt langs de muren en tast het steen aan.’ Maar ook de veiligheid van de bezoekers op open monumentendag kwam in gevaar, zo meldde Zoetendaal: ‘Er viel een puntig stuk beton op de trap. Wat als er een bezoeker onder had gelopen!’
De watertoren is kwetsbaar, zo vond het CDA-raadslid, mede door bezoekers van deze toren. Tijdens monumentendag waren dat 360 mensen. Zoetendaal: ‘Zij konden de veroorzakers zijn van het vallende stuk beton. Vanwege trikllingen is scheurvorming in het beton ontstaan. Als het beton op deze manier eenmaal is aangetast, kan het snel erger worden. Door de natte winter is de situatie van de watertoren in vergelijking met vorig jaar hard achteruit gegaan. Het ijzer is aangetast door roest. Met een strenge winter kan het gebouw instorten. Nu al is de situatie feitelijk riskant voor vrijwilligers en omwonenden.’
Wethouder Gerben van Duijn deelde de conclusies van het raadslid: ‘We zijn op de hoogte gesteld van dit feit. Het was een behoorlijk stevige steen; dat was schrikken. Wij beseffen ons, dat dit gevaarlijk is. We zijn eigenaar (van de watertoren, JD) en dus ook verantwoordelijk. Voor de veiligheid hebben we aangegeven dat het te gevaarlijk is voor bezoekers. De Monumentenwacht gaat kijken hoe  de situatie is. Met de heer Akkerhuis, de mogelijk toekomstige koper, is de prijs al omlaag afgestemd.’ Het is overigens nog niet zeker dat de gemeente de watertoren kan verkopen; het koopcontract is nog altijd niet ondertekend.