Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 oktober 2014

Glas met deksels in de glasbak

Wethouder deelt glastassen uit
JOEP DERKSE N
LEIMUIDEN – Wethouder Yvonne Peters gaf vrijdag 26 september iedereen die glas in de afvalbak gooide persoonlijk een glastas cadeau. Met deze actie ondersteunde de wethouder de landelijke campagne ‘Glas in ’t bakkie’. Bovendien bracht ze goed nieuws voor alle glasscheiders: voortaan mogen de flessen gewoon met dop en al gedeponeerd worden in de glasbakken!
Dus geen gedoe meer met potjes met stinkende restjes appelmoes, wijn of pindakaas. En dankzij de glastas kunnen de glazen op een goede plek bewaard worden, zonder het risico dat ze kapot vallen. Tijdens de promotieactie ‘Glas in ’t bakkie’ mochten alle mensen, die hun oude glas kwamen recyclen in de glasbak op het Dorpsplein, over een roze loper gaan. De volwassenen ontvingen een mooie groene glastas en voor de kinderen was er een heuze medaille.
Waar het gaat om het scheiden van glas, hebben de inwoners nog een inhaalslag te gaan, zo licht de wethouder toe. ‘We gooien gemiddeld 18 kilogram glas per inwoner in de glasbak. Toch verdwijnt er nog vijf kilogram glas per inwoner bij het restafval. Kaag en Braassem is dus goed op weg, maar het kan nog beter!’
Fijn is, dat voortaan doppen, deksels en kurken gewoon mee mogen in de glasbak. De glasrecyclingbedrijven kunnen deze materialen door nieuwe technieken uit het glas filteren. Het glas wordt namelijk kapotgestampt en daardoor worden de doppen en deksels vanzelf gescheiden. Een grote magneet haalt die doppen en deksels dan uit het glas. Groot voordeel is, dat het materiaal uit die deksels vanwege het aluminium ook weer geld oplevert voor de recyclingbedrijven.