Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Hogere tarieven door minder afvalscheiding

JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > De inwoners hebben het afgelopen jaar minder afval gescheiden dan voorheen. Hiermee loopt de gemeente gelijk met de landelijke trend. Commissielid Jamiel Arens (CDA) pleitte er woensdag 29 oktober voor, dat deze trend gekeerd moet worden in Nieuwkoop.
Wethouder Guus Elkhuizen had wel een idee hoe er meer en beter afval gescheiden kan worden. ‘Het inzamelen (van bijvoorbeeld papier of plastic, JD) door charitatieve instellingen bij de mensen thuis is de sleutel tot succes.’ Maar ook liet de wethouder weten, dat de gemeente gaat kijken naar andere manieren om de inwoners te stimuleren meer afval te scheiden. Bijvoorbeeld door het (deels) invoeren van diftar; een gedifferentieerd betalingstarief. Hierbij betalen mensen die veel restafval hebben, ook meer aan kosten voor het ophalen van dat afval. Een proef om mensen (financieel) te belonen voor het scheiden van afval wordt niet uitgevoerd. Dit is namelijk elders in Nederland al eens gedaan en het werd geen succes. De deelnemers gingen vervolgens namelijk overal afval vandaan halen, om zoveel mogelijk afval te scoren.
Doordat er minder afval gescheiden wordt, lopen de kosten op. Cyclus berekent Nieuwkoop 6% meer voor de inzameling en verwerking van het afval. Uiteindelijk wordt al het afval verdeeld over 18 verschillende soorten afval, zoals papier, plastic, blik, maar ook kartonnen drinkpakken. Elkhuizen: ‘Er komt één centraal afvalbrengstation, Schoterhoek. We gaan achttien mogelijkheden bieden om achttien afvalstromen te scheiden op één plek. Afvalscheiden brengt geld op. Hoe beter je scheidt, met een korte ‘ei’, hoe meer het oplevert.’ Het CDA wilde daarop de daad bij het woord voeren en kondigde aan om in november een voorstel in te dienen, dat op het gemeentehuis geen gebruik meer wordt gemaakt van plastic bekertjes.