Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Snert voor sneeuwschuivers

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De medewerkers van de buitendienst hadden dinsdag 28 oktober een echte ‘snertdag’. Om de start van de winterperiode te vieren, waarbij de zout- en schuifwagens regelmatig door de gemeente zullen rijden, werden ze verrast met een heerlijke pan snertsoep. Ook het college van burgemeester en wethouders was aanwezig om de gemeentelijke medewerkers een hart onder de riem te steken. En een kommetje soep mee te eten, natuurlijk.
Gemiddeld trekken de strooiwagens er zo’n dertig keer per winter op uit, maar de vorige winter hoefden de strooiers maar zeven keer destraat op te gaan. Daarom is besloten om dit jaar geen extra strooizout in te kopen; de resterende 600 ton zout moet voldoende zijn, zo is de verwachting. ‘We zijn klaar voor de winter!’, zo laat medewerker John Bouwmeester weten.
Dankzij een digitaal gladheidsmeldsysteem ‘op één van de koudste plekken van Kaag en Braassem’ kan de gemeente de wegdektemperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid meten. Deze informatie wordt gecombineerd met de weersverwachting, waarna besloten wordt of er gestrooid gaat worden. Als er sneeuw ligt, wordt er ‘droog gestrooid’; dan wordt 20 gram per m2 aan zout over de besneeuwde wegen gepekeld.
Maar de gemeente is ook actief met preventief strooien; door het combineren van zout met water, blijft het zout langer liggen op de weg, zodat de sneeuw minder kans maakt om zich aan het wegdek te hechten. Bouwmeester informeerde, dat de strooiwagens altijd vaste routes nemen. Eerst worden de hoofdwegen bestrooid en pas daarna volgen de secundaire wegen en bushaltes. ‘Iedere inwoner binnen Kaag en Braassem moet binnen 350 meter op een gestrooide weg komen.’
Waar in veel andere gemeenten de inwoners een bakje zout kunnen ophalen bij de gemeentewerf, kan dat in Kaag en Braassem niet. ‘Te gevaarlijk in verband met de machines die het zout opladen in de vrachtwagens’, zo wordt gesteld. De inwoners moeten voor strooizout maar naar de bouwmarkten gaan, luidt het advies.