Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Wobbers moeten faxen

JOEP DERKSEN
LISSE – Het aantal mensen dat de wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur) misbruikt om een aardig zakcentje bij te verdienen, loopt de spuigaten uit. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, dat alleen nog mondelinge  wob-verzoeken en wob-verzoeken die per fax binnen komen, in behandeling worden genomen. Wethouder Adri de Roon (D66) verstrekte dinsdag 21 oktober meer informatie.
Gemiddeld komen er per jaar 40 wob-verzoeken binnen bij de gemeente, maar dit jaar zijn dat er al meer. De gemeente krijgt in totaal acht weken de tijd om de vraag of vragen in zo’n wob-verzoek tet beantwoorden. Als de gemeente te laat is met het antwoord én door de wob-verzoeker in gebreke is gesteld, moeten boetes betaald worden aan de wob-aanvrager. Die boete begint bij 322 euro en kan oplopen tot maximaal 1.250 euro per wob-verzoek. Één zo’n wob-verzoek kan de aanvrager dus al een minimumloon opleveren.
De Roon: ‘We krijgen met regelmaat allerlei wob-verzoeken die veel tijd en geld kosten. Dat zijn soms wob-verzoeken, waar het belang achter zit om niet de informatie zelf te krijgen, maar kans te maken op de boete die we verschuldigd zijn als we dit verzoek niet op tijd afhandelen. Soms ontvangt de gemeente een herhalingsmail, maar dan is een cijfertje anders en is het een nieuw verzoek.’ Wob-verzoeken kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Bijvoorbeeld het verzoek om alle declaraties van de burgemeesters vanaf 1980 in te zien, of hoeveel treinreizen  de wethouder van cultuur heeft gemaakt. De Roon: ‘Dat is een enorm uitzoekwerk en kost heel veel tijd.’
Het college wil deze praktijken aanpakken en het voor de professionele wob-verzoekers moeilijker maken om op deze manier geld te incasseren. ‘Een wob-verzoek kan niet meer per email worden ingediend: deze worden niet in behandeling genomen. De wob-verzoeken moeten schriftelijk ingediend worden, of mensen kunnen het bij de gemeentewinkel mondeling indienen.’