Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 november 2014

Zwarte Magica als typelerares

Bedenkers Ducktypen ondervragen ervaringsdeskundigen
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK -  De bedenkers van het ‘Ducktypen’ kwamen naar De Noordwijkse School om daar te bekijken hoe de leerlingen deze nieuwe vorm van typeles ervaren. Het goed en snel kunnen typen op laptops en computers zal voor de kinderen van nu een noodzakelijke vaardigheid zijn. De ouders van 25 kinderen erkenden dit en ze gaven hun kroost op voor deze typeles, die tien weken duurt.
Wie vroeger ooit typeles heeft gehad, kent het rijtje uit zijn hoofd: ‘a-s-d-f’ ‘j-k-l-;’. Dit zijn de zeven letters en één teken waarop je de vingers laat rusten bij de start van het tienvingerig tikken. Die basis is er nog altijd; ook bij het Ducktypen, inclusief de vermaning dat je recht moet zitten tijden het typen. Maar waar typeles vroeger een oersaaie gruwel was voor velen, blijken de kinderen er echt van te genieten. Ze krijgen opdrachten van Donald Duck, Zwarte Magica of De Zware Jongens en leren zo waar alle toetsen zitten. Uiteindelijk schrijven de kinderen zes ‘Duckstadkranten’ vol met artikelen.’ Tussen de oefeningen door krijgen de deelnemertjes volop complimenten over hun voortgang.
Sanneke Jansen is productmanager van het Ducktypen; zij vroeg vrijdag 14 november of de leerlingen nog verbetertips hadden. Die kwamen er: ‘Maak ook een programma voor kinderen met dyslexie’ (‘Dat komt er’, aldus Jansen), ‘Zet het achtergrondgeluid iets zachter als er wat wordt uitgelegd’ en ‘Ik wil niet alleen één kamer inrichten met mijn Duckse Duiten, maar een heel huis’. Ook de tip van de verslaggever om nieuwe karakters te introduceren als beloning, zodra een Duckstadkrant is voltooid, wordt met dank aangenomen.
Jansen licht toe, dat het Ducktypen in mei online is gegaan en landelijk hebben zich al 7.000 kinderen aangemeld. ‘Dit is de eerste keer, dat we feedback krijgen van de jeugd. De kinderen leren het blindtypen met fun. Deze typecursus is ontwikkeld in samenwerking met typedocenten en didactici. Aan het eind van de cursus van dertig lesuren kunnen de deelnemers blind typen.’ De 9-jarige Quinten geniet er van: ‘Ik vind het grappig, want je kunt allerlei dingen doen.’ En Jiska (10) laat weten, dat ze al aardig opschiet: ‘Ik weet de basisrij en al bijna de hele bovenste rij.’
Op het moment dat het tijd is om op te houden, blijkt hoe goed het programma werkt. Uit het klaslokaal klinkt van alle kanten: ‘Nu al? Mag ik nog dit nog even afmaken?!’