Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

College trekt voorstel Beukenhof in

JOEP DERKSEN
LISSE – Het gebeurt niet vaak dat een oproep van een inspreker leidt tot het intrekken van een collegevoorstel. Toch lukte het Hans Hoogenbosch, voorzitter van de Stichting Paraplu en Triobol om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op woensdag 10 december legde hij in heldere bewoordingen uit, waarom het nog niet het juiste moment was om nu al te besluiten tot het verminderen van de accommodatieomvang van de Beukenhof. Zijn woorden vielen in vruchtbare aarde bij de commissieleden.
Zo goed als alle partijen riepen wethouder Adri de Roon (D66) op om het voorstel over de Beukenhof terug te nemen. Commissielid Marianne Bergman (CDA) herhaalde de woorden van Hoogenbosch, toen ze het punt naar voren bracht, dat er wel ruimte nodig is voor het binnenshuis parkeren van scootmobielen en rollators, maar dat hier geen ruimte voor is ingepland. Voor het activiteitendeel zou maar 410 m2 beschikbaar zijn en daar moet dan ook nog dat stallingdeel van af. ‘En een rollator heeft al een omvang van één bij één meter’, stelde Bergman. Haar partij wilde dat De Roon beter gaat uitleggen waarom nu juist 410 m2 nodig is en niet 300 m2 of 500 m2. ‘Doe dat in samenspraak met De Paraplu. Maak van de Beukenhof een echt dienstencentrum, want 70% van de senioren woont rond de Beukenhof.’
Volgens Hoogenbosch is het niet mogelijk om de huidige vier biljarttafels te verminderen; ruim honderd mensen leggen regelmatig een keutje. Als die tafels zouden verdwijnen, kunnen ze waarschijnlijk nergens anders in Lisse worden teruggezet. Fractievoorzitter Wim Slootbeek zei onverholen: ‘We hebben de mond vol van participatie, maar hoe dom kun je zijn door iets door te drukken, terwijl we afhankelijk zijn van organisaties als De Paraplu. Ga eerst luisteren naar de behoeftes van de mensen en niet daarvóór al een besluit nemen. Dat is participatie op z’n kop.’ Ook de overige partijen Nieuw Lisse, SGP/ChristenUnie, PvdA en D66 vonden dat het college eerst met de (vertegenwoordigers van de) gebruikers van de activiteitenruimte in de Beukenhof moet praten, voordat er een nieuw voorstel komt over de toekomst van de Beukenhof.
De Roon stribbelde nog even tegen, maar na een schorsing bleek dat hij onvoldoende steun kreeg om het collegevoorstel goedgekeurd te krijgen. Hij liet weten het voorstel in te trekken en in gesprek te gaan met Hoogenbosch en anderen over het benodigde aantal meters aan activiteitenruimte in de Beukenhof.