Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

Geen simpele oplossingen voor woningprobleem

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Welk type woningen moeten we bouwen, zodat toekomstige gebruikers er met plezier in kunnen wonen? Over deze en andere vragen bogen politici en inwoners zich woensdag 10 december. Deze avond moest ideeën geven voor het opstellen van de Woonagenda door het college van burgemeester en wethouders.
De toekomst voor de woningbouw is toch niet zo moeilijk te voorspellen? Er moeten meer starterswoningen en woningen voor senioren bij komen. Immers, de jeugd wil graag een huis in het geboortedorp en er komen steeds meer senioren bij. De wethouders Hans Bakker en Dennis Salman lachen: ‘Misschien moeten we jou maar inhuren!’
Salman legt uit over de avond: ‘We willen één woningdocument maken samen met de professionals en inowners. Het Bureau Bind heeft een rapport ‘Wonen naar behoefte’ opgesteld. We doe onderzoek naar de woonbehoefte anno 2024. Iedereen mag meepraten en begin 2015 komen we met een definitieve versie.’ Gezond verstand alleen is niet voldoende. Volgens Salman zijn oplossingen ‘niet meer zo simpel als het bouwen van kleien woningen voor starters en toegankelijke woningen voor senioren’.
Bakker beaamt dat er voor het nemen van besluiten over de woningbehoefte niet alleen op gevoel moet worden afgegaan. Het belang van deze avond is voor hem duidelijk: ‘Deze bijeenkomst kan ook gevolgen hebben voor de ontwikkellocaties Offem-Zuid en Bronsgeest. Maar onze wens voor 30% sociale woningbouw blijft bestaan.’ Bakker vat de avond samen: ‘Noordwijk is aantrekkelijk om te (blijven) wonen. Aan alle soorten woningen is behoefte. Er is met name schaarste aan goedkope en middeldure huur- en koopwoningen voor starters, gezinnen en senioren (tussen 150.000 euro en 300.000 euro, JD). Er moet ook aandacht zijn voor de zorg in relatie tot wonen. Zorgen zijn er over het kunnen uitoefenen van de mantelzorg; kinderen wonen vaak buiten Noordwijk door krapte op de markt.’