Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2014

Grote behoefte aan sociale huurwoningen

NOORDWIJK – De bezoekers van de bijeenkomst over de woonagenda werden vorige week overladen met cijfers en percentages. Maar Douwe Wielenga van Bureau Bind kon wel degelijk een trend aantonen.
In ons dorp wonen 25.691 inwoners, verdeeld over zo’n 11.500 huishoudens. En tweederde woont in Noordwijk-Binnen. Het aantal inwoners is deze eeuw gegroeid met 4% en de verwachting is, dat dit aantal met 13% toeneemt tot 2030. Dit komt met name doordat de gezinnen kleiner worden (minder kinderen), vergrijzing en instroom van arbeidsmigranten.
In Noordwijk staan vooral eengezinswoningen; 32,3% zijn appartementen. De Noordwijkse Woningstichting heeft 2.100 woningen en het totaal aan sociale huurwoningen is 20,2%. Maar tot 2040 is er een enorme behoefte aan extra sociale woningen. Als aan de groeiende vraag voldaan moet worden, zou bij ieder nieuwbouwproject maar liefst 41% van de huizen moeten vallen onder de categorie ‘sociale huurwoningen’.
Senioren van 65-plus willen over het algemeen niet verhuizen. Waarom zouden ze ook? Bijna altijd blijkt dat verhuizen voor hen nadelig is, waar het gaat om prijs, comfort en leefomgeving. Vaak vindt verhuizing op later leeftijd (80+) alleen plaats als het écht niet anders meer kan. Bureau Bind pleit er voor, dat het gemeentebestuur een compleet plan ontwikkelt voor het aantrekken van jongeren en gezinnen. Dan gaat het niet alleen over het laten realiseren van nieuwe woningen; ook moet er gezorgd worden voor meer werklocaties, winkel- en recreatiemogelijkheden.