Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Niet blij met drempels

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Het tempo waarmee binnen de gemeente overal verkeersdrempels worden aangelegd, bevalt de VVD niet. Deze politieke partij verwijst naar een door de gemeenteraad aangenomen motie, waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen om ‘terughoudend te zijn van het aanleggen van drempels en andere verkeersbelemmerende maatregelen’.
Maar sinds die motie is aangenomen, gaat het college vrolijk verder met het nemen van besluiten om de ene na de andere straat en wijk ‘Duurzaam Veilig’ te maken. ‘Duurzaam Veilig’ is een term die een opsomming omvat van allerlei verkeersmaatregelen die genomen kunnen worden. In de praktijk komt het er op neer, dat de snelheid in iedere straat en wijk binnen de dorpskern tot het minimale wordt teruggebracht. Meestal worden dan 30 km wegen gerealiseerd; met bijpassende verkeersdrempels.
Voor veel automobilisten, ook degenen die keurig rijden, zijn die drempels een doorn in het oog. En hoogzwangere vrouwen hebben er helemaal een hekel aan. VVD-fractievoorzitter Paul van Emmerik laat weten dat zijn fractie zich zorgen maakt om de snelheid waarmee allerlei verkeersremmende middelen worden doorgevoerd in de gemeente. Als voorbeelden noemt hij de Kerkweg en het Zuideinde. Hij laat weten: ‘Bij het behandelen van het ‘Categoriseringsplan wegen Kaag en Braassem’ zijn door SVKB en VVD twee moties ingediend. Het college werd gevraagd goed te communiceren met de bewoners bij een inrichting van een nieuwe weg en met een plan te komen over communicatie en inrichting van wegen bij scholen. Bovendien werd het college opgeroepen terughoudend te zijn met de aanleg van drempels et cetera en rekening te houden met de economische belangen van zowel de ondernemers als de ongevals-statistieken.’
Inmiddels heeft het college verteld, dat de snelheid in de Kerkweg en Wilgenstraat / Essenweg ook weer omlaag moet naar 30 kilometer per uur. Van Emmerik laat weten, dat hij het college hierover binnenkort aan de tand gaat voelen: ‘De VVD stelt vast, dat er van terughoudendheid geen sprake is. We zullen daarom aan de wethouder vragen gaan stellen over het tot nog toe gevoerde beleid en of hij de ongevalscijfers van betreffende wegen kan tonen,  zodat we kunnen bezien of er volgens de aangenomen motie's wordt gewerkt. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder, dus mag enige duidelijkheid wel gegeven worden.’