Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

Vier modellen om ruïne van Teylingen te ontwikkelen

JOEP DERKSEN
TEIJLINGEN – Na een eerste informatieronde over de toekomst van de Ruïne van Teylingen volgde woensdag 28 januari de tweede sessie. Vele tientallen inwoners kwamen naar het bestuurscentrum in Voorhout om te bekijken welke van de eerder voorgestelde ideeën verder zijn uitgewerkt door het bureau Terra Incognita. Welk model er ook komt, er worden wandelroutes aangelegd naar de ruïne toe.
Er moet iets gebeuren met de ruïne; dat is duidelijk. In haar huidige staat zal de ruïne in de loop der eeuwen door een combinatie van regen en vorst afbrokkelen en uiteindelijk verdwijnen. De hoop is gevestigd op een initiatiefgroep, die zich gaat inzetten om een herstelplan uit te voeren. Nog altijd zijn er vier mogelijkheden om de ruïne en het omgrenzende gebied te ontwikkelen. De modellen luisteren naar de namen: Ruïnetuin, Middeleeuws Bouwspektakel, Kasteel en Park Teylingen en de Heerlijkheid Teylingen. ‘Niets doen is geen optie’, zo stelt Frank Stroeken, projectleider namens Terra Incognita.
Ieder model heeft verschillende ambitieniveau’s, maar voor elk plan is wel een grote zak met geld nodig. Volgens het plan ‘Ruïnetuin’ moet er een ‘transparant dak’ komen op de ruïne, om nattigheid en vorst tegen te gaan. Ook moet er veel grond rondom de ruïne aangekocht worden, om zaken als een speeldoolhof en kunstwerk te realiseren. ‘Met horeca en commerciële activiteiten kun je wat verdienen’, aldus Stroeken. Ook bij het ‘Middeleeuws bouwspektakel’ moet het ruïneterrein uitgebreid worden, al kan dat ook een paar jaar later gebeuren. Het gebied wordt dan gebruikt voor activiteiten als re-enactmentpresentaties. Ooit zou volgens dit plan de voorburcht weer in haar oude glorie moeten kunnen verschijnen.
Het model ‘Kasteel en Park Teylingen’ laat een bosterrein verschijnen, waar een aantal woningen in gebouwd kunnen worden. ‘Of een park met kantoren, maar ook een congrescentrum kan er komen’, aldus Stroeken. Die woningen zouden op het gebied van Westerbeek kunnen komen. Een bezoeker hoort deze laatste opmerking en zegt fel: ‘Je moet geen uitspraken doen over andermans grondgebied!’
Bij het plan ‘Heerlijkheid Teylingen’ verdwijnt de oude kaasschuur en wordt de entree naar de ruïne verbeterd. Ook komt er een ontvangstgebouwtje en wordt het terrein afgebakend waar ooit de voorburcht stond. Om de ruïne weer in haar volle glorie te laten verschijnen, staan eigenlijk de nabijgelegen woningen in de weg. Naar die huizen is gekeken, maar Stroeken stelt: ‘Ik denk niet dat het haalbaar is om woningen te slopen. Het is duur en kost heel veel goodwill. Maar bij het Middeleeuws Bouwspektakel is het de bedoeling om de oude poort te herstellen. Dan zou er één huis moeten verdwijnen.’ Maar aan de andere kant van de ruïne is nog ruimte genoeg, erkent Stroeken. ‘Het is interessanter om op dat gebied ruimte te creëren dan op de kavels langs de weg.’