Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2015

Zorgen over druk op sociale woningmarkt

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Commissielid Lenie Zoetendaal (CDA) maakte zich donderdag 5 februari tijdens de vergadering van de commissie Regiozaken grote zorgen om de beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Ze vroeg aan wethouder Dennis Salman (LSN): ‘GGZ clienten worden uit de zorginstellingen gestuurd om in gewone huurwoningen te wonen. Deze mensen krijgen net als de statushouders voorrang (voor het krijgen van een sociale huurwoning, red.). Wat voor gevolgen heeft dit voor de lokale woningvoorraad?’ In heel Holland Rijnland zijn 110 woningen nodig, om de GGZ-cliënten op te vangen, maar Salman kon niet vertellen, hoeveel woningen de Noordwijkse Woning Stichting beschikbaar moet stellen. Hij zegde toe om Zoetendaal hier over te informeren.
Na afloop van de vergadering laat Zoetendaal weten zich zorgen te maken. Ze liet weten, dat er jaarlijks zo’n honderd sociale woningen vrij komen. ‘Daarvan komen er dit jaar in Noordwijk 45 sociale huurwoningen ter beschikking voor asielzoekers/statushouders. Stel dat er ook zo'n 5 tot 10 afgaan voor deze bijzondere GGZ-doelgroep, dan houd je weinig over voor de overige mensen. Sowieso houd je van de beschikbare 19% sociale huurwoningen minder dan 10% netto over, als je alleen al de statushouders en bijzondere GGZ-doelgroep ervan aftrekt.’ Nu al zijn er voor iedere beschikbare sociale woning al meer dan honderd gegadigden; Zoetendaal vreest, dat ‘de woningnood hard stijgt’. Ze roept het college op om met creatieve oplossingen te komen.