Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2015

‘Als ondernemers maken we er wat van met z’n allen’

Horecaplein ’t Vierkant overklast concurrentie
JOEP DERKSEN
LISSE – Ga maar aan de kant, horecaplein in Sassenheim en move over De Grent in Noordwijk! Massa’s bezoekers stromen deze maanden naar Lisse om daar te genieten van het brede horeca-aanbod op het vernieuwde Vierkant. Dit plein in het centrum van Lisse is namelijk volledig aangepakt en opgeknapt. En het resultaat mag er wezen; grote, uitgebreide terrassen, waar ook nog voldoende ruimte is voor passanten.
Overal in de regio kwijnen horecagelegenheden langzaam weg, wanhopig zoekend naar het ultieme antwoord op de vraag hoe je meer bezoekers kunt trekken. Dat ei van Columbus lijkt nu gevonden te zijn in Lisse. Het kostte een paar centen, maar dan heb je ook wat. De gemeente heeft flink geinvesteerd in de inrichting, zodat alleen gebruik is gemaakt van kwaliteitsmateriaal. Niet zonder trots laat wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) dan ook weten: ‘Ik denk dat omliggende gemeenten en horecabedrijven met een gezonde jaloezie naar het Vierkant kijken en denken: “Het is wel heel mooi geworden, daar”. We kloppen ons niet op de borst, maar wij hebben een heel mooi plein gemaakt. Maar het zijn de ondernemers die het plein eigenlijk pas écht mooi maken.’
Wie zich op ’t Vierkant begeeft, ziet het meteen. De zomerterrassen zijn net geinstalleerd en het plein begint onder de zon echt te leven. De stoelen staan buiten en de parasols zijn opgesteld, waarbij overal op het plein een interactie is tussen de horeca-ondernemers en hun gasten die genieten van een lunch, diner of bite, al dan niet aangevuld met een rosé of andere versnapering.
‘Het is nu écht mooier geworden dan Sassenheim’
Ook de HCL (Horeca stichting Lisse) is razend enthousiast. Bastiaan Ronkes somt de pluspunten op: ‘Er staan geen panden leeg en er is een gevarieerd aanbod van keukens, maar ook qua prijsstelling. De mensen kunnen kiezen tussen een snelle hap overdag en uitgebreid dineren. Het Vierkant is aantrekkelijker geworden dan wat er elders aangeboden wordt in de regio. Het is nu écht mooier geworden dan bijvoorbeeld Sassenheim.’
Ferry Schneider is samen met zijn vrouw Cindy eigenaar van Chique en Simpel. Ze zijn met hun zaak verhuist van Sassenheim naar ’t Vierkant en hebben hoge verwachtingen voor de komende jaren. Hij stelt: ‘We hopen dat heel veel mensen zullen komen. We hebben nu een leuk en sfeervol horecaplein, waar je lekker kunt eten en drinken. Daarnaast hebben we tot eind oktober bij lekker weer Iedere zondagmiddag weer live muziek.’ Bij Chique en Simpel kunnen mensen terecht voor de Frans geöriënteerde kaart, maar ook kan er genoten worden van lekkere hapjes van de barkaart. Schneider geniet dagelijks met volle teugen van de vele bezoekers: ‘Sassenheim en Noordwijk mogen jaloers zijn. Ik heb acht jaar een zaak gehad in Sassenheim. Hier is er zoveel meer als daar. Als ondernemers maken er wat van met z’n allen.’
De jongste loot aan de horecaboom op ’t Vierkant is brasserie Hemels. Deze zaak is al gevestigd in Sassenheim, maar de eigenaren John  en Ilona van den Wijngaard open hun tweede vestiging op ’t Vierkant. Het was een eenvoudige keuze, zo laat John weten. ‘Het plein trekt ons qua gezelligheid en mooie restaurants. Het is in de zomer erg gezellig en tijdens de Keukenhoftijd komen er veel toeristen. Het was een grote wens om  hier te komen en nu zitten onze gasten mooi in het zonnetje, met een prachtig terras.’
‘Vierkant heeft streepje voor’
Hemels is een aanvulling op de bestaande horeca op ’t Vierkant. Dames en heren tussen 8 en 88 jaar genieten van onder meer de high tea, high wine of een uitgebreid borrelassortiment. Het past bij de filosofie van Ilona en John: ‘We willen een gastvriendelijke zaak aanbieden, waar je op een betaalbare manier kan lunchen.’ Wat hen betreft heeft Lisse nu een streepje voor op andere horecapleinen? ‘Er is zoveel variatie, of je nu een café, ijssalon of exclusief restaurant wilt bezoeken. Ook de indeling van de terrassen maakt het zo bijzonder; de terrassen zijn bijna twee keer zo groot als voorheen, terwijl wandelaars en auto’s er nog tussendoor kunnen. Het is een win-win situatie.’
Al jaren is A-muze aan ’t Vierkant gevestigd en eigenaar Rene Dikhoff heeft het plein in de loop der jaren zien groeien naar een horecaplein. ‘Ik verwacht een toename in gezelligheid en aantrekkelijkheid voor het Vierkant. Wij als ondernemers halen de mensen naar het plein en houden ze daar. Niet alleen is er het diverse aanbod van horeca, maar ook enkele unieke specialistische winkeltjes die het plein compleet maken.’ Ook wijst Dikhoff op de prachtige oude panden die rondom het plein staan. Dikhoff heeft weinig tijd voor het interview, want zakelijke gasten en toeristen van alle leeftijden staan al weer te wachten om geholpen te worden en te genieten van een lunch, high tea of diner. Hij neemt lachend afscheid: ‘Waar vindt je nou zo’n  plein als hier in Lisse?!’
Ook Ton Freriks, eigenaar van De Vier Seizoenen, laat weten dat de ondernemers goed samenwerken. Hij heeft hoge verwachtingen voor ´t Vierkant voor de komende jaren: ´We kunnen een slag maken met het toerisme; daar gaan we een slag mee maken. Niet alleen waar het gaat om de Keukenhofbezoekers, maar ook mensen die gebruik maken van de fiets- en wandelroutes.´ Hij vervolgt: ´Zeker met prachtig weer is het beredruk op de terrassen en zit het vol met toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook zakenmensen, lokale inwoners en dagjesmensen.´Voor Freriks is het duidelijk: ´Het Vierkant is gezellig, mooi en heeft zeker een streepje voor op de andere horecapleinen in de regio!´

 Sterke punten van ’t Vierkant:

-          Gratis parkeren

-          Grote terrassen

-          Breed aanbod van verschillende horecagelegenheden

-          Genieten van een maaltijd of hap kan zowel overdag als ’s avonds

-          Muzikale entertainment op de zondagen

-          Volop parkeergelegenheid

-          Gemakkelijk bereikbaar per auto, motor en openbaar vervoer