Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2015

Column

Onderzoek
De gemeente laat een onderzoek uitvoeren naar de vraag hoe de hulpinstanties voor jeugdzorg de afgelopen jaren hebben gereageerd op meldingen van mogelijke kindermishandeling. Dit heeft natuurlijk te maken met het twaalfjarig meisje dat vorige maand in kritieke toestand werd opgenomen in het ziekenhuis.
Wees gerust, waarde columnlezer, haar naam zal ik niet noemen, uit privacy-overwegingen. De politie en gemeente denken hier helaas anders over. In officiële berichten wordt de naam van het meisje genoemd, met de eerste letter van haar achternaam.
Maar deze column gaat over het onderzoek van de gemeente. En om preciezer te zijn; de reactie van jeugdhulpinstanties. Je zou denken, dat dit soort organisaties dolblij zouden zijn met ieder onderzoek naar de oorzaak waarom een kind bijna komt te overlijden. Maar uit officiële stukken blijkt, dat dit helemaal niet het geval is.
De zogeheten ‘betrokken organisaties’ hebben blijkbaar wat te verbergen. Toen ze door de gemeente geïnformeerd werden over het plan voor een eigen onderzoek, waren ze hier niet blij mee. Ze gaven aan, dat ze zich zorgen maakten dat het ondezoek van de gemeente het onderzoek van de Inspectie doorkruist. De Inspectie voert al een onderzoek uit en diezelfde instantie toont zich zeer tevreden met een extra gemeentelijk onderzoek. De uitkomsten van dat gemeentelijk onderzoek zou de resultaten van hun eigen onderzoek kunnen aanvullen, zo oordeelt de inspectie.
Waar zijn die ‘betrokken organisaties’ bang  voor? Er is maar één ding dat het allerbelangrijkste is; het welzijn van het meisje en de hoop dat een vergelijkbare situatie nooit meer voorkomt. Angst voor een onderzoek is absoluut iets wat hier niet in past. Als organisaties of medewerkers  fouten hebben gemaakt, dan moeten die openbaar worden gemaakt en aangepakt worden.
Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de zorg voor kinderen/jeugd. Dat wil niet zeggen, dat alles in één keer perfect verloopt. Maar het is wel een kans om het jaren etterende fenomeen van zelfstandig opererende hulporganisaties die langs elkaar heen werken, voorgoed aan te pakken.
Joep Derksen