Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Contracten voor Leidse pas afgesloten zonder toestemming raad

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Geen enkele politieke partij vindt het een goed idee dat de Leidse pas wordt ingezet om mantelzorgers te ondersteunen. En toch wordt dit gedaan. Wethouder Marien den Boer (CDA) verrastte vriend en vijand door tijdens de vergadering van de commissie Burger mede te delen, dat het college al contracten waren afgesloten om de Leidse pas in te zetten en uit te delen aan mantelzorgers. En dat terwijl de politieke partijen hier nog hun oordeel over moeten geven.
Aan het begin van de vergadering was helemaal niet duidelijk dat het contract met de Leidse pas al getekend was. Commissielid Verlinden (VVD) liet weten: ‘Je moet mantelzorgers niet waarderen door zoiets als een Leidse pas gratis weg te geven. Je moet een kwalitatief goed aanbod brengen, waar ze iets aan hebben, zoals respijtzorg of cursussen. En als er een Leidse pas moet komen, dan alleen voor Oegstgeester bedrijven en niet voor Leidse bedrijven.’ Haar college Van den Broek (LO) was het hier hartgrondig mee eens: ‘Het laatste waar de mantelzorger op zit te wachten, is de Leidse pas. Dat moet je gewoon afschaffen. Ze hebben alleen behoefte aan respijtzorg.’
Ook commissielid Pasterkamp (PrO) wees op het belang van immateriële ondersteuning, ‘zoals korting op de huishoudelijke hulp, zodat de mantelzorger dat werk er niet ook bij hoeft te doen. Of een vrijwilliger die op een vast dagdeel in de week langs komt om een aantal taken over te nemen.’ Ze wees er op, dat er in Oegstgeest alleen al zo’n 500 mensen zijn die lijden aan alzheimer. Verder werd duidelijk, dat er in onze gemeente maar liefst 2.000 inwoners zijn die meer dan acht uur per week voor een naaste zorgen en dus mantelzorger zijn. Maar bij de gemeente zijn van die 2.000 mensen, maar 50 namen bekend.
In eerste instantie vertelde Den Boer niet, dat er al een contract was afgesloten voor de Leidse pas. ‘In een overleg is de Leidse pas naar voren gekomen als een blijk van waardering. Ook Oegstgeester ondernemers gaan hierbij aansluiten. Niet al het budget gaat naar de Leidse pas, het is ook een ondersteuning van de mantelzorgers dat ze in Oegstgeest of Leiden een dagje uit kunnen.’ Maar Verlinden drong aan en stelde: ‘Zitten wij al vast aan de Leidse pas? Als je korting krijgt op een uitje en er is niemand om voor de ander te zorgen, dan heb je er nog niets aan.’ Hierop kwam het hoge woord er uit bij Den Boer: ‘De contracten voor de Leidse pas zijn gesloten. Daar zitten wij aan vast. Dit is één van de manieren om waardering te geven, maar zeker niet de enige manier.’ Verlinden zat perplex: ‘Iedereen hier (van deze politieke partijen, JD) gaat meer voor immateriële waardering dan materiële waardering. Maar nu blijkt dat er al contracten zijn gesloten. Dat kan toch niet!’ Den Boer werd gered door de voorzitter, die abrupt de discussie afsloot. Al sprong daarna fractievoorzitter Van Blitterswijk (CDA) daarna nog in de bres voor zijn wethouder, toen hij stelde dat Den Boer de Leidse pas had aangeschaft ‘in samenspraak met de organisatie van mantelzorgers’.