Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 mei 2015

Groot financieel drama door afketsen verkoop gemeentehuis

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Het kostte een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur), maar uiteindelijk zijn de notulen uit de besloten vergadering van de commissies Burger en Ruimte van 1 juli 2014 openbaar geworden. En hieruit blijkt, dat de gemeente met het afketsen van de verkoop van het gemeentehuis zwaar in de problemen zit.
Wethouder Marien den Boer (CDA) vertelde toen in het geheim, dat de gemeente ieder jaar een half miljoen euro kwijt is aan de exploitatie van het gemeentehuis. En daarin zijn de kosten voor het groot onderhoud nog niet eens meegenomen. Dat hoogst noodzakelijke grootonderhoud gaat volgens een ruwe schatting tussen de 200.000 euro en 300.000 euro kosten. En dat moet op korte termijn gebeuren, want er heeft al vele jaren geen groot onderhoud meer plaatsgevonden.
De onderhandelingen over de verkoop van het gemeentehuis verliepen de afgelopen jaren niet vlekkeloos. Maar liefst drie serieuze bedrijven toonden interesse in de koop van het historische en monumentale gemeentehuis. De eerste serieuze partij bestond uit een belegger, een projectontwikkelaar en een – niet bij naam genoemde – derde partij. Dit consortium wilde niet alleen het gemeentehuis, maar ook het pand van Rivierduinen en het Carpgebouw ovvernemen. De gemeente stelde een intentieovereenkomst op, maar dat schrikte de potentiële koper blijkbaar af. ‘Daarna zijn er geen concrete voorstellen ontvangen. Het consortium heeft niet gereageerd op een ultimatum om op 1 mei (2014, JD) met concrete plannen te komen. Ook Rivierduinen heeft geen contacten meer met het consortium.’
Vervolgens kwam een grote ontwikkelingsmaatschappij uit het oosten van het land om de hoek kijken. Deze organisatie heeft al een project lopen in Oegstgeest en heeft ervaring met het realiseren van woonzorgcomplexen. De ontwikkelingsmaatschappij vroeg en kreeg ‘exclusiviteit om de mogelijkheden van het gemeentehuis en het Carp-gebouw te kunnen onderzoeken’ voor het realiseren van een woonzorgfunctie. Maar na maanden wachten haakte ook deze partij af.
Heel even kwam ook nog een derde potentiële koper aan de orde. Deze partij had weer interesse om de mogelijkheden te bekijken van het kopen van het gemeentehuis, het Carp-gebouw en het hele complex van Rivierduinen. Deze derde partij diende zich aan toen de gesprekken met de tweede partij al aan de gang waren. De derde partij wil Rivierduinen ontwikkelen en daarbij het gemeentehuis ook meenemen. Midden vorig jaar hield het college van burgemeester en wethouders deze partij nog tegen, zo liet de projectleider weten: ‘Rivierduinen heeft ook andere opties; dat maakt het tot een langdurig traject. Het financieel voordeel zal lang uitblijven. Om die reden is gekozen voor de tweede partij.’ Maar nu de ontwikkelingsmaatschappij is afgehaakt, blijkt de derde potentiële koper ook geen trek meer hebben in de koop van het gemeentehuis en vist de gemeente achter drie netten.
Nu zien de gemeenteraad én het college zich opgezadeld met een paar zware uitdagingen. Zo is de verkoopopbrengst van het gemeentehuis al voor de komende jaren ingeboekt in de gemeentefinanciën. Die miljoenen moeten nu ergens anders vandaan komen. En bovendien moet Oegstgeest ook nog een slordige drie ton vinden om het hoogst noodzakelijke  grootonderhoud uit te laten voeren aan het monumentale gemeentehuis.