Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 mei 2015

‘Vrijheid moet bevochten worden’

 
JOEP DERKSEN
WARMOND – Bij de dodenherdenking op maandag 4 mei hielden burgemeester Carla Breuer en Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur indrukwekkende speeches in een volle St. Matthiaskerk.
‘Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst’; deze uitspraak van Maurice Adams omschrijft alles waar de dodenherdenking om draait. Oorlogen ontstaan door onverdraagzaamheid, niet luisteren en geen begrip hebben voor een ander  standpunt. Breuer stelde dan ook in haar speech: ‘Vrijheid en vrede beginnen bij onszelf; hoe we kijken naar elkaar, denken over elkaar en omgaan met elkaar. U hoeft natuurlijk niet iedereen om de hals te vliegen. Iemand niet mogen is ook een vorm van vrijheid. Maar voordat u oordeelt over een ander, vraag u af wat zijn verhaal daadwerkelijk is. Wie daar naar kan luisteren, is pas werkelijk vrij.’

 
Tijdens de dienst lazen Puck van Leeuwen en Floor van de Welle twee gedichten voor ter ere van de bevrijding. Tussendoor nam Van der Steur het woord. De Minister verhaalde over de ervaringen van zijn vader en opa in de Tweede Wereldoorlog. ‘Sinds de verschrikkelijke jaren van ’40 – ’45 zijn er veel verschrikkelijke oorlogen geweest. We moeten leren, dat vrijheid bevochten moet worden. Door het verdwijnen van het recht op democratie, cultuur en geloof, verdwijnt ook de menselijke waardigheid en het recht om mens te zijn.’ Hij refereerde ook nog aan de ‘laffe moord op burgemeester Ketelaar’, die in de tweede wereldoorlog plaats vond en riep de inwoners op: ‘Ook de hongerwinter en de bommen op Warmond zijn verhalen die het waard zijn om doorverteld te worden. We moeten ons die verhalen blijven herinneren, zodat herhaling voorkomen kan worden.’
Na de kerkdienst liepen alle aanwezigen naar de  Naald om daar twee minuten stil te zijn en kransen te leggen ter herinnering aan al degenen die vielen, zodat wij in vrijheid kunnen leven, feesten en herdenken.