Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Woede over nieuwe hondenuitlaatplaatsen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het hondenuitlaatgebied aan het eind van de Sint Jeroensweg op de hoek van de Van de Mortelstraat verdwijnt. Hier komen mooie nieuwe huizen vlak bij te staan en de toekomstige bewoners willen niet ‘genieten’ van geurende hondendrollen. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om dit hondenuitlaatgebied op te heffen en in plaats daarvan twee nieuwe hondenpoepplaatsen aan te wijzen. Dit leidt tot grote ophef onder de omwonenden van die beide locaties.
Zo moet een stukje groenstrook langs de Clusiusweg  (op de hoek van de Montessoristraat) een hondenpoepplaats worden, maar ook ‘een gedeelte van het groenparkje’  tussen de Pimpernelstraat en de Marjoleinstraat. De heer en mevrouw Caspers maken een wandeling langs de Clusiusweg. Ze zijn blij dat deze uitlaatplaats niet bij hen voor hun eigen huis komt. ‘Maar het is vervelend voor de mensen die hier wonen.’ De hondenbezitters Verloop en Beckers zijn wél blij met de komst van de hondenuitlaatplaats, zo laten ze weten. ‘Ik betaal hondenbelasting, dus van dat geld mag de gemeente nog wel zeven extra uitlaatplaatsen aanleggen’, aldus Beckers.
Bij dat ‘groenparkje’ zijn de omwonenden laaiend. Ze hebben handtekeningen ingezameld tegen de komst van de hondenuitlaatplaats. ‘Die hondenuitlaatplaats lag al jaren op de hoek van de Mortelstraat; die mensen hadden er nooit mogen komen wonen’, zo stelt mevrouw Hulst. ‘Zij willen geen stankoverlast, maar wij ook niet. Nu al worden we opgevreten door de strontvliegen als we zomers buiten zitten.’
De gemeente wil de overlast van de hondenuitlaatplaatsen tot een minimum beperken. Daarom wordt het terrein iedere week schoon gemaakt en eens per maand wordt de aarde zo’n 30 centimeter omgewoeld, zodat de ‘geur van de uitwerpselen wordt geminimaliseerd’.
Maar mevrouw De Mooij vindt het besluit van het gemeentebestuur ‘raar’. ‘We hebben al veel last van hondenpoep en zo wordt het alleen maar erger. We zijn als straat tegen en hebben regelmatig al geklaagd over de hondenpoepoverlast.’ Die klachten hebben de gemeente bereikt en in een brief aan de omwonenden wordt vrolijk gesteld, dat ‘twee vliegen in één klap geslagen worden’. Deze opmerking was tegen het zere been van bewoonsters Corrine Greguss en Margret Zwarts, die vlak bij de toekomstige hondenuitlaatplaats wonen. ‘We hebben al diverse malen het gemeentebestuur uitgenodigd om in de zomer een glas rosé te komen drinken. We kunnnen door de verschrikkelijke stank namelijk niet meer buiten zitten’, aldus Greguss. ‘Die andere uitlaatplaats ligt naast de begraafplaats. De mensen die daar liggen zullen niet over de stank klagen. En de mensen in die due koophuizen willen niet naast een hondenuitlaatplaats lopen, maar wij ook niet! Nu al is het stukje groen bij ons een strontbak. Zet hier prullenbakken of depodogs neer, want als de hondenbezitters de poep al opruimen, dan pleuren ze het zakje in de bosjes.’ De omwonenden hebben een handtekeningenactie  opgezet en 48 steunbetuigingen tegen de komst van de hondenuitlaatplaats gekregen.
Gemeentelijk woordvoerder Eelco Kranenburg laat weten: ‘Het uitlaatgebied aan het eind van de Sint Jeroensweg verdwijnt, omdat deze door de woningbouw ongeschikt is geworden. Het uitlaatgebied zou vlak naast de tuinen van de woningen liggen. De nieuwe plekken zorgen voor een betere spreiding in de wijk en liggen niet vlak naast woningen, zoals het geval zou zijn aan de St. Jeroensweg. Voor de evaluatie van het hondenbeleid, onder andere over de vraag of de huidige maatregelen voldoen, wil de gemeente een klankbordgroep van bewoners samenstellen.’