Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2015

Kruistocht in spijkerbroek

JOEP DERKSEN
VOORHOUT – Enkele honderden bezoekers gingen op eerste en tweede pinksterdag terug in de tijd; naar de middeleeuwen. In en om de Ruïne van Teylingen was een middeleeuws kampement opgeslagen en konden de betalende gasten ervaren hoe het voor de mensen was om te leven in een tijd van pest, onthaasting en riddergevechten.
In het oude kasteel zelf, waar nu alleen nog maar de muren van overeind staan, verbleef ooit Jacoba van Beieren. Die gloriedagen zijn allang verdwenen, maar de 35 vrijwilligers van Stichting Beheer Kasteel Teylingen zetten zich volop in om de oude ruïne te restaureren en er activiteiten te organiseren. Van de opbrengsten kan een deel van het restauratiewerk betaald worden. De bezoekers vermaakten zich dus niet alleen, maar droegen ook bij aan het goede doel.
Zo kon genoten worden van een vogelshow met uilen, adelaars enn valken die over de hoofden van de bezoekers heen en weer scheerden. Iets verderop zit de Middeleeuwse Shakuntela lavendeltakjes te stampen in een kommetje. ‘Dat doe ik om lavendelolie en lavendelwater te maken. Zo zorgen wij dat onze lichaamsgeuren verdwijnen. Het helpt ook tegen infecties en luizen.’ Iedereen kon in die tijd haar eigen parfum maken, tipt Shakuntela: ‘Je moet de gestampte lavendel koken in water, dan twee dagen laten staan en vervolgens in een fles bottelen.’
Ze geniet van dit soort evenementen: ‘Ik vind het fijn zo te leven. Even weg van de haast en de drukte van het leven. Ze roert in een pan: ‘Slow food is beter dan fast food. Als je het eten langzaam gaar laat worden op een open vuur, dan smaken de kruiden en het vlees veel beter.’ De bezoekers krijgen veel informatie tot zich, onder meer over de soorten wapens waarmee gevochten werd. ‘Nee, een Goedendag is geen knuppel met punten er op. Dat vertellen ze in films’, zo lecht Kyram Kinnegen voor de zoveelste keer geduldig uit. ‘Een Goedendag is een steeklans. Als iemand op de grond ligt, kun je ‘m daarmee in het lichaam steken en afscheid nemen: ‘Goedendag!’
Net naast de ruïne is een plek waar de bezoekers, jong en oud, kunnen boogschieten. En af en toe deed de zoon het beter dan de vader. Jeroen Nieuwenhuis bezoekt het middeleeuws evenement samen met zijn vrouw en twee kinderen. Samen genieten ze: ‘Dit is heel professioneel opgezet. Wat het leukste is? Het pijl en boog schieten; zo zijn we net Robin Hood.’