Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Gemeente vraagt hulp van Voorhouts bedrijf

LISSE – Een voorstel van D66 om ook in Lisse het taxussnoeisel in te zamelen ten bate van de strijd tegen kanker, redde het niet. Donderdag 2 juli trok fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66) haar voorstel in, nadat wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) had uitgelegd dat deze motie zinloos was.

Het lijkt er op, dat de landelijke partij D66 de motie 'Vergroot de hoop' over het inzamelen van taxussnoeisel heeft opgesteld. Deze motie roept het college op om taxussnoeisel in te zamelen, zodat hieruit de grondstof Baccatine gehaald kan worden, wat gebruikt kan worden voor chemotherapie. Deze motie is al in veel gemeenteraden in de wijde omgeving aangenomen. Maar net als in Katwijk en Noordwijk blijkt dit initiatief niet haalbaar.

Nieuwenhuis legde uit, waarom: 'Alleen snoeisel van de juiste soort taxus kan gebruikt worden en het moeten ook de jonge twijgen zijn. Deze twijgen moeten vrij zijn van aarde: als ze op de grond zijn gevallen en hierna opgeveegd, zijn ze niet meer bruikbaar. Vervolgens moeten die twijgen binnen 48 uur afgevoerd zijn, anders is die stof (Baccatine, JD) niet meer bruikbaar. De verwachting is, dat Lisse onvoldoende taxussnoeisel heeft om daar wat mee te kunnen doen.' Toch deed de wethouder een handreiking aan D66. 'De gemeente Teylingen heeft een andere route genomen. Daar is een hovenier aan de Loosterweg (Hoek Hoveniers, JD), slechts 50 meter van de gemeente Lisse, doe taxussnoeisel inzamelt voor de inwoners van Teylingen. Laten wij onze inwoners ook op die mogelijkheid wijzen.' En met dit initiatief ging D66 akkoord: Van der Laan trok haar motie in.