Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Politiek moet luisteren naar meerderheid van stemmen

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Een Koningin Wilhelmina Boulevard, waarbij het Palaceplein wordt verhoogd met een parkeergarage en er geen maximale bouwhoogte geldt. Waarbij er veel uitzichtpunten en sport- en speelplekken worden toegevoegd en het zowel het Vuurtorenplein als het Palaceplein podia krijgen voor muziekevenementen. Terwijl gelijktijdig de auto's lekker door alle evenementen en activiteiten kunnen cruisen, rijdend en parkerend op de boulevard. Dit zou zomaar de uitslag kunnen zijn van de bijeenkomst over de 'Omgevingsvisie KW Boulevard', die dinsdag 30 juni gehouden werd in het Palace Hotel.

Tenminste, áls de 250 aanwezigen in grote meerderheid ook voor deze opties hebben gekozen en áls de gemeenteraad uiteindelijk besluit om die mening te respecteren. Maar voor hetzelfde geld kiezen de inwoners voor een heel andere KW Boulevard; autovrij met parkeren onder de grond, waarbij alles blijft zoals het is en de hoogte van de vuurtoren (26 meter) bepalend is voor toekomstige appartementen- en hotelflats.

Burgemeester Jan Rijpstra zei het zelf op deze avond: 'We willen van u horen hoe u het voelt op de Boulevard. U hoeft geen rekening te houden met anderen. We willen juist niet onze ideeën opleggen aan u.' Het doel van deze bijeenkomst was, om de mening van de Noordwijkers te verzamelen, aan de hand van acht thema's. Dan gaat het om zaken als: Zicht op zee, Bouwhoogtes, Inrichting, Levendigheid en of de boulevard 'Autoluw of autodelux' moet worden.

Na een weinig informerende presentatie van architect Pascal Zuijderwijk, konden de aanwezigen in groepjes met elkaar in discussie gaan. Voor Olav Larsen en Nel van Roon zijn een aantal uitgangspunten duidelijk: 'Nieuwbouw moet niet hoger worden dan de vuurtoren.' Cecilia van Gelderen, die iets verderop zit, is het hier mee eens. Wat haar betreft, mag de hele Koningin Wilhelmina Boulevard autovrij worden, en parkeert iedere inwoner en bezoeker de auto maar op het Wantveld. Popoptredens op de boulevard vindt ze ook niets: 'Ik wil het zo natuurlijk mogelijk houden, waarbij zaken als het museum en het oude vissershuisje blijven bestaan.'


De circa 250 stemkaarten werden in grote groene 'stembussen' gestopt. Later dit jaar worden de ideeën en meningen van de mensen volgens Rijpstra 'in vier scenario's uitgewerkt. Hoewel niet alles wat deze avond genoemd werd, moeten de politieke partijen en het college van burgemeester en wethouders wel degelijk rekening houden met de uitkomsten van deze avond. Wanneer blijkt, dat een ruime meerderheid van de aanwezigen geen verandering wil, of juist wordt aangetoond dat de Noordwijkers grote Twin Towers wil hebben, dan moet de politiek hier aan meewerken. Als dat niet gedaan wordt, stop dan ook maar met het organiseren van dit soort 'inspraakbijeenkomsten'. Larsen en Van Roon zijn het hier mee eens: 'Je mag er vanuit gaan dat de politiek rekening houdt met de meerderheid van stemmen. Anders is het zinloos om deze avond te houden. Wij hebben als inwoners ook wat te vertellen.'