Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2015

Terug naar de nostalgie

HOOGMADE – Melk komt niet uit de koe, maar uit de machine. Daarvan is de 4-jarige Chris overtuigd, toen hij zijn vader melk zag tappen uit een grote melkmachine. Het was één van de bezienswaardigheden tijdens de open dagen van boerderij Buiten Verwachting (Vlietkade 2).

Het was druk op de biologische boerderij, afgelopen weekend. Ruim 400 mensen lieten zich (met name op zondag) niet afschrikken door het slechte weer. De meeste bezoekers waren ouders van jonge kinderen. Zo konden ze hun kroost kennis laten maken met levende koeien, schapen, geiten en kippen. Bij aankomst werden alle bezoekers dan ook verwelkomd door een luid kraaiende haan en de hooiberg was een gewild speelobject voor de kinderen die allemaal driftig op zoek gingen naar die ene naald.

Gedurende de dag was er van alles te beleven op de boerderij. De gasten konden meelopen tijdens de rondleidingen, maar ook mochten ze op koeiensafari, geitjes borstelen of deelnemen aan de ‘eetbare bloemenworkshop’. Het schapen scheren werd door tientallen ogen met grote interesse bekeken. De kleine Chris geniet samen met zijn oudere broer Ravi (6) van het uitje. ‘Ik vind het leuk dat de koeien aan me gaan likken als ik ze aai.’ Ravi vult aan: ‘We zijn van het hooi afgesprongen en opa gooide me er zelf af!’

De drie eigenaren van de boerderij, vader Henk van Rijn samen met zijn twee zonen Corneel en Bas, hadden ook gezorgd voor een biologische markt, waar onder meer rozenzeep, eetbare bloementaart en biologische kaas te koop was. Corneel vertelt over de reden waarom deze open dag alweer voor de negende keer wordt gehouden: ‘We doen het vooral omdat we dit leuk vinden, maar tegelijkertijd willen we de biologische landbouw onder de aandacht brengen.’

Hun omzet halen de boeren niet alleen uit de melk van de koeien, waar onder meer biologische yoghurt van wordt gemaakt. Ook telen ze groenten als radijs, rucola, spinazie en sla. Binnenkort openen ze hun eigen kaasruimte en ook verkoopt de boerderij rund-, kalf-, lam- en varkensvlees. En als het zo uitkomt ook konijnenvlees, ‘maar de konijntjes zijn vaak al verkocht aan kinderen met hun ouders voordat het zo ver is’, lacht Corneel.

Even dreigt er iets verkeerds te gaan. Een beetje hete soep gaat over het handje van een meisje, maar een snelle actie door het gewetste lichaamsdeel onder koud stromend water te houden, voorkomt erger. Iets verderop aait Thea van Oorschot samen met haar dochter en kleinzoon de geitjes. ‘We staan op de camping in Noordwijk. Ik kom zelf van de boerderij en mijn kleinzoon leert hier waar de melk vandaan komt.’ Ze geniet van de omgeving. ‘Dit is echt een boerderij en geen productiefabriek. Hier vind je de nostalgie nog terug.’