Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 augustus 2015

Ruim tweehonderd kinderen bij huttenbouw

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Dit jaar werd de huttenbouw al weer voor de twaalfde keer georganiseerd en meer dan 200 kinderen deden er aan mee. Hiermee is de huttenbouw uitgegroeid tot één van de grootste kinderevenementen van Noordwijk, mét regionale aantrekkingskracht. 


Niet voor niets kijkt Menno Plug, medevrijwilliger van de Huttenbouw, met een tevreden blik terug op het vierdaagse evenement. 'De kinderen mochten elke dag aan hun hut bouwen. De ouders mochten toekijken op de donderdag, maar niet meehelpen. Tenzij ze zich tegelijkertijd als vrijwilliger gingen inzetten. Plug vertelt met gepaste trots: 'Vorig jaar hadden we 130 deelnemers en dit jaar al 200. De kinderen komen uit Noordwijk, Katwijk en zelfs Oegstgeest. We zijn een beetje regionaal aan het gaan.'

Voor Plug is het duidelijk, waarom het evenement zo succesvol is: 'Iedereen vindt het hartstikke leuk. Je mag helemaal los gaan. Het maakt niet wat je maakt; het is allemaal leuk.' Enkele jaren geleden moest de huttenbouw verdwijnen van het veld bij de SJC. Indertijd dreigde even de teloorgang van de huttenbouw, maar dat gevaar is helemaal geweken. Nu zit de huttenbouw al weer jarenlang naar volle tevredenheid op een stuk braakliggend terrein aan de Eijsingerstraat. 'Het is prettig dat het terrein leeg is en de gemeente heeft ons laten weten dat er geen plannen zijn om daar wat te bouwen, zo informeert Plug.

Tijdens de huttenbouw werden de kinderen ook verrast met heerlijke pannenkoeken. Wethouder Dennis Salman kwam de eerste pannenkoek uitdelen aan de burgemeester van de huttenbouw: Gideon de Haas. Hij werd burgemeester door de meest optimale vorm van democratie: de kinderen konden allemaal een burgemeesterbriefje inleveren met hun eigen naam. De  huttenbouwburgemeester van vorig jaar heeft een van die briefjes uit een doos gegrabbeld en zo werd de nieuwe burgemeester gekozen.

Kinderen en spijkers blijkt een prima combinatie te zijn. Er waren bijna geen wondjes of verwondingen en Plug weet wel hoe dat komt. 'We hebben enorm op de veiligheid gelet. We zijn regelmatig langs de hutten gelopen en als er een spijker uitstak, nodigden we hen uit om  op die spijker te gaan staan. Dat wilden de kinderen dan natuurlijk niet. Vervolgens hebben we ze er op gewezen dat ze die spijker in de plank moesten slaan en dat deden ze dan ook.'

Salman zelf was ook vol lof over het evenement. 'Het was een eer om er bij te mogen zijn. Zoveel blije gezichten en prachtige kunstwerken! Met alle kinderen en vrijwilligers heb ik enorm genoten van dit prachtevenement.' De volgende huttenbouwweek vindt plaats in de vijfde week van de zomervakantie in 2016. Voor meer informatie: www.huttenbouwnoordwijk.nl.