Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 september 2015

Muizen en ratten bedreigen Voedselbank

JOEP DERKSEN

LISSE – Het water staat de Voedelbank Lisse tot aan de wenkbrauwen. Over drie maanden is deze organisatie haar huidige onderkomen kwijt en er is nog altijd geen zicht op een vervangende ruimte. Daarnaast kampt de Voedselbank met een ander serieus probleem; een muizeninvasie.

Her en der schieten de muizen tussen de stellingen met etenswaren door. De kleine knaagtandjes vreten overal doorheen, zo laten vrijwilligers Greet Graner en Marianne Bergman weten. Grote bananendozen vol met allerlei voedselsoorten hebben de vrijwilligers al weg moeten gooien omdat het eten óf aangevreten was door het ongedierte óf omdat de verpakking onder de muizenkeutels zat.

Op dit moment houdt de Voedselbank ook geen inzamelingen meer. Het is simpelweg niet verantwoord om eten te bewaren op de huidige locatie in de Hobahohallen. Het enige waar de muizen en ratten niet aankomen zijn blikken met thee en koffie en afwasmiddelen. De 32 huishoudens die van de Voedselbank afhankelijk zijn voor hun dagelijkse boodschappen, krijgen nog wel iedere week een doos vol met eten. Maar dat is te danken aan het kunst- en vliegwerk van de vrijwilligers en de medewerking van verschillende supermarkten. Het verse eten wordt op de donderdagochtend geleverd, waarna het onmiddellijk ingepakt wordt en weer uitgedeeld aan de voedselbankklanten.

Maar uiteindelijk is dit een onhoudbare situatie, zo stellen Graner en Bergman. Op de huidige locatie is er geen elektriciteit beschikbaar: diepvriezers en koelkasten kunnen dus niet geplaatst worden om het eten te beschermen. Er moet heel snel een nieuwe locatie gevonden worden, waar de Voedselbank onderdak kan krijgen. Maar de eigenaar moet niet rekenen op hoge huurinkomsten; daar heeft de Voedselbank het geld niet voor. Wel wil de Voedselbank de kosten voor het gebruik van water en elektriciteit betalen. De vrijwilligers hopen dat een eigenaar van een pand of (bollen)schuur zijn hart laat spreken en ruimte voor een bepaalde periode beschikbaar stelt voor de Voedselbank.

Nou zijn er ook voedselbanken in bijvoorbeeld Noordwijkerhout en Sassenheim. En de Voedselbank in Sassenheim ligt helemaal niet ver van de grens met Lisse. Daar is geen overlast van muizen en heeft de Voedselbank een prima locatie. Waarom gaat de Voedselbank Lisse niet samen met de Voedselbank Sassenheim? Dat zien de beide vrijwilligers niet zitten. 'De mensen die komen hebben een minimaal inkomen. Ze zijn reisgeld kwijt, dus dat is zonde van hun geld', zo laat Graner weten. 'Het is beter dat ze een pak melk kopen, dan met de bus moeten.'

Wie een nieuw onderkomen kan aanbieden, of de tien vrijwilligers van de Voedselbank op een andere manier wil helpen, kan contact opnemen: T: 06 3962 1018 en E: mwjbergman@ziggo.nl.