Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Sprietlopen groot succes

JOEP DERKSEN

RIJPWETERING – Het jaarlijkse sprietlopen groeit enorm in populariteit. Dat bleek zondag 23 augustus toen meer dan zestig kinderen en enkele tientallen volwassenen zich inschreven voor deze activiteit.

Inmiddels wordt dit evenement alweer voor de 44ste keer gehouden. Juist door haar eenvoud lijkt deze activiteit zo succesvol te zijn. De 'spriet' die over het water De Rijpwetering lag, was een geheel nieuwe boomstam en enkele deelnemers merkten het verschil. 'Hij is veel moeilijker dan vorig jaar, omdat die veel meer beweegt', zo klaagde een van hen. Mede-organisatoren Sabine van Velzen en Anouschka Hillenaar leggen uit waar het bij het sprietlopen om gaat: 'Er zijn twee categorieën; voor kinderen onder de 16 jaar en vanaf 16 jaar en ouder. Vorig jaar duurde het sprietlopen te lang en daarom zijn er nu drie rondes. De eerste keer moeten de deelnemers over de spriet lopen, de tweede keer moeten ze een pirouette in het midden doen zonder hun handen te gebruiken en de derde keer moeten de resterende deelnemers zo snel mogelijk over de spriet gaan.' Degene die dat het snelst doet, mag zich Sprietloper van 2015 noemen.

Onder verbale verslaglegging van sprietsprekers Sjors Straathof en Marco Heij gingen de deelnemers één voor één over de spriet. De een gaat het gemakkelijker af dan de ander. 'Ik heb nu al bloed', zo laat Manou (11) weten. Over haar kansen maakt ze zich geen illussies: 'Ik ga niet winnen, want ik val er altijd als allereerste in.' Dat valt overigens dit jaar wel mee, want Freek was een van de kinderen die al heel vroeg in de wedstrijd het water van dichtbij zag. 'Ik ging te snel', was zijn verklaring. Een aantal kinderen ging de spriet over met sokken, maar echt helpen deed dat niet, zo informeerde de 14-jarige Joep: 'Ik was vergeten ze nat te maken.'

Voor alle mensen die volgend jaar ook mee willen doen met het sprietlopen, heeft de 9-jarige Jesse wel een tip: 'Jet moet niet te snel willen. Op het dikke stuk van de spriet loop je met je voeten recht vooruit en op het dunne stuk moet je met je benen bij elkaar lopen.'