Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 oktober 2015

Column

Wijkregisseur

Een bezoekje aan de gemiddelde fractievergadering van een politieke partij is voor de meeste inwoners niet aan te bevelen. Daar doe je over het algemeen alleen politieke junkies een groot plezier mee, waarde columnlezer. Maar maandag 5 oktober bleek een positieve uitzondering te zijn op deze regel. Onderwerp van gesprek was de manier waarop inwonerinitiatieven worden ontvangen door de gemeente. Al jaren praat dit bestuur over hoe goed het is, dat inwonerinitiatieven door de gemeente ondersteund worden, maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger.

Bij de PRO-fractievergadering meldde Ruud van der Star dat een inwoonster als proef een inwonerinitiatief had ingediend. Om te kijken hoe de gemeente daarop zou reageren. De resultaten waren schrikbarend. In april werd een email gestuurd naar de gemeente met een voorstel voor een wijkinitiatief. Het duurde enkele dagen, maar toen kreeg de indienster een reactie per briefpost, dat haar email was ontvangen. Twee weken later kreeg de vrouw een email dat haar verzoek 'naar de juiste afdeling was gestuurd'. En weer een maand later ontving ze het bericht, dat haar voorstel niet werd overgenomen. Van der Star had die afwijzing gelezen en concludeerde: 'Er werd alleen maar gesproken over waarom het niet kan.'

Het is met dit voorbeeld wel duidelijk, dat de gemeente nog lang niet klaar is om allerlei inwonerinitiatieven op een goede manier op te pakken. Terwijl de oplossing eigenlijk vrij simpel is en ook al lang uitgevoerd wordt in andere gemeenten, zoals Teylingen en Lisse. De gemeente moet een wijkregisseur in dienst nemen, die alle met de indieners van alle initiatieven gaan praten over hun plannen. Dan is het niet de bedoeling dat die wijkregisseur vervolgens al het werk doet. Neen; zij/hij koppelt bepaalde initiatieven aan elkaar, brengt mensen met elkaar – en desgewenst met ambtenaren – in contact en zo kan een initiatief ook daadwerkelijk door de inwoners zelf worden opgezet. Met enkel een loketje openen waar inwoners hun ideeën kunnen droppen, red je het echt niet.

Joep Derksen