Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2015

Opdraaien voor onwil grote gemeenten

KAAG EN BRAASSEM – De kleinere gemeenten lijken op te draaien voor de jarenlange onwil van de grotere gemeenten om hun jaarlijkse aantal statushouders onderdak te geven. Doordat met name de steden niet voldeden aan de jaarlijkse opgaaf om een bepaald aantal mensen met een verblijfsvergunning een sociale woning te geven, zitten er nu 10.000 mensen te wachten op een eigen woonplek. En die statushouders bezetten de plekken in de asielzoekerscentra die hoognodig zijn voor de nieuwe toestroom aan vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Kaag en Braassem voldoet ieder jaar wél aan de jaarlijkse verplichting voor het onderdak geven aan enkele tientallen statushouders. Maar burgemeester Marina van der Velde weigert om de beschuldigende vinger naar de grote steden te wijzen. Op de vraag of de kleinere gemeenten opdraaien voor het feit dat grotere gemeenten hun taken niet uitvoeren, reageert de burgemeester: 'Het is een probleem om deze groep mensen te huisvesten. We moeten daar wat mee doen en laten we het positief bekijken hoe we die statushouders zo snel mogelijk uit de asielzoekerscentra krijgen.'