Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

Column

Zonnepanelen

Is het nou wel of geen goede zaak, dat er zonnepanelen (komen te) liggen op het gemeentehuis en de gemeentewerf? In eerste instantie zou je zeggen; 'Natuurlijk wel!' Immers, zonnepanelen zorgen voor een natuurlijke manier van energieverwekking. Zelf ben ik de blije bezitter van tien van die panelen, waardoor ik iedere dag geld verdien, zonder dat ik er voor hoef te werken. OK; het is centenwerk, maar het gaat om de gedachte!

Maar waar het gaat om gemeenten, blijkt het helemaal niet zo'n logische keuze om zonnepanelen te plaatsen. De gemeente Nieuwkoop, bijvoorbeeld, gaat dat helemaal niet doen. En dat komt, doordat die gemeente, als grootgebruiker, groene energie al kan inkopen vanaf 5 cent per kilowattuur. Bij zo'n lage prijs duurt het meer dan 25 jaar voordat de investering in de zonnepanelen is terugverdiend. En dus kosten die zonnepanelen meer geld – en energie – dan ze opleveren. Het plaatsen van die zonnepanelen wordt dan dus niet meer dan 'symboolpolitiek', zo vindt althans wethouder Annette Gerritsen van de gemeente Nieuwkoop.

Maar in Kaag en Braassem zijn ze het hier niet mee eens. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten, dat de terugverdientijd voor de zonnepanelen op het Veenderveld berekend was op negen jaar. Maar dankzij een subsidiebedrag en een hogere energieopbrengst dan gedacht, is de huidige geschatte terugverdientijd nog maar zes jaar geworden. 'Vooralsnog is het rendabel om zonne-energie op te wekken', zo laat de woordvoerder weten. In Kaag en Braassem spreken ze niet van symboolpolitiek, maar van een 'voorbeeldproject': de gemeente hoopt namelijk dat inwoners het voorbeeld van de zonnepanelen op de gemeentelijke daken zullen volgen.

Toch klopt er hier iets niet, waarde columnlezer. Hoe kan het, dat de ene gemeente (Nieuwkoop) berekend heeft dat zonnepanelen niet rendabel zijn, terwijl de buurgemeente (Kaag en Braassem) de zonnepanelen binnen zes jaar kan terugverdienen? Vrij naar Van Gaal: 'Zij wij nou zo slim of zijn die Nieuwkopers zo dom?'